Nyitókép: SITA

 

A parlament ma nem utalta második olvasatba azt a jogszabályt, mely a politikusok közszereplésével kapcsolatos felelősségvállalást, magyarul a számonkérhetőségüket vezette volna be. Az OĽaNO képviselői által benyújtott jogszabály büntette volna a közszereplők hibáit, félrelépéseit, amennyiben azok kárt okoznak a közvagyonnak. A jelenlegi jogszabálykörnyezet ugyanis azt mutatja, hogy a polgárok határtalanul megbíznak választott képviselőikben, hiszen a politikusok végső soron nem felelnek a tetteikért anyagi értelemben.

 

Miközben ha csak az elmúlt időszakot nézzük, több olyan súlyos ügy került felszínre, melynek semmilyen következménye nem lett, a közszereplő megúszta. Az OĽaNO anno választási programjában is ígérte, hogy véget vet ennek a gyakorlatnak és elszámoltatja a politikusokat, állami vagyon felett döntő közszereplőket, ha azok visszaélnek hatalmukkal. Ígéretüket be is tartották, az SaS és szinte a teljes ellenzék viszont megakadályozta a jogszabály elfogadását.

 

A mellékelt szavazás jól mutatja, hogy a jelenlévő 128 képviselőből csak 54-en támogatták a szigorítást. Mind az OĽaNO képviselői voltak, valamint Juraj Šeliga (OĽaNO), Ján Podmanický (Smer), a parlamenti többséget biztosító Taraba és a két Kuffa, valamint Čepček, Vorobelová és Hatráková képviselők. Gyimesi György és Cseh Péter szintén megszavazta a jogszabályt, mely azonban így sem kapott többséget.

 hirdetes_400x285  

 

Hogy ki hogy szavazott a jogszabályt illetően, ITT megtekinthető.

 

Körkép.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!