Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az OĽANO elnöke, Igor Matovič megvétózta a Sme rodina műhelyből származó alkotmánymódosító javaslatot, ami a választási időszak lerövidítéséhez vezetne – közölte Boris Kollár, a parlament és a Sme rodina elnöke. A Sme rodina ezért visszavonja javaslatát, és támogatni kívánja Tomáš Taraba független képviselő hasonló javaslatát. 

 

Matovič hétfőn (október 10-én) közölte Kollárral, hogy megvétózza a Sme rodina javaslatát.

 

„Az alkotmánytörvényünket vissza kell vonnom, de képviselőink nagy valószínűséggel támogatni fogják Taraba ellenzéki javaslatát“

 

– mondta Kollár kedden az újságíróknak, hozzátéve, hogy Matovičnak nem kell megmagyaráznia a vétó okait.

 hirdetes_300x300  

 

„Én is meg fogok vétózni néhány dolgot, amit az OĽANO-nak tiszteletben kell tartania“

 

– jegyezte meg a parlament elnöke, de nem kívánta részletezni, hogy mely javaslatokra gondol.

 

Kollár nincs megelégedve Taraba javaslatával, ezért módosító javaslatot kívánnak majd benyújtani, hogy jobban elmozduljanak a Sme rodina eredeti javaslat felé. Elismerte, a módosításnak azt is tartalmaznia kell, hogy az első és az utolsó évben nem lehessen ily módon lerövidíteni a választási időszakot. „Ha valaki elveszítené a választást, azonnal megpróbálná megbuktatni a kormányt“ – jelentette ki. Szerinte minden kormánynak legalább egy évet kell adni a működésre, ugyanakkor az utolsó évben pénzkidobásnak tartja az előrehozott választásokat. „Mi értelme van négy hónappal a rendes választások előtt előrehozott választásokat tartani?“ – tette fel a kérdést a házelnök. Kollar azt is hozzátette, hogy a Sme rodina még nem hívta meg Tarabát a klubjába.

 

Pellegriniék igen, az SaS viszont nem támogatja Taraba tervezetét

 

Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD vezetője szerint a koalíció hátat fordított az állampolgároknak, amikor nem tartotta be az alkotmánymódosításra tett ígéretét, hogy előrehozott választásokat lehessen tartani. „Már csak Taraba javaslata maradt, amit természetesen támogatni fogunk“ – mondta az újságíróknak. Emlékeztetett arra, hogy ha Taraba javaslata nem megy át, akkor fél évig senki sem terjeszthet elő hasonló javaslatot. „Ez valószínűleg Igor Matovič taktikája“ – jegyezte meg. Szerinte most már sokkal bonyolultabb lesz megbuktatni a kormányt. „Minden attól függ, hogy az SaS és a Taraba körüli képviselők hogyan viszonyulnak az egész helyzethez“ – mondta.

 

Az SaS szakmai és politikai szempontból is elutasítja Taraba javaslatát. „Szavazatunkkal az első olvasatban véleményt mondtunk Taraba képviselő javaslatáról, és nem látok okot a változtatásra“ – mondta Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője, hozzátéve, hogy a módosító javaslat feltételével támogatták a Sme rodina javaslatát. Taraba javaslatához már nem kívánnak módosító indítványt benyújtani.

 

Az OĽANO ellenzi az előrehozott választásokat. „Nem gondoljuk, hogy ebben a nehéz helyzetben, különösen az energiaválság idején, destabilizálni kell a parlamentet és a kormányt“ – mondta Michal Šipoš frakcióvezető. „Mivel a koalícióban vagyunk, éltünk a vétójoggal“ – az OĽaNO csak a második olvasatban döntöttünk a vétózás mellett.

 

Robert Fico pártelnök szerint a Smer-SD valamennyi képviselője támogatni fogja Taraba javaslatát.

 

A jelenleg zajló parlamenti ülésszakon két vonatkozó alkotmánytörvény-tervezet is második olvasatba került. A Sme rodináét első olvasatban támogatta az SaS és a Smer is, az OĽaNO ellene szavazott. Tarabáék javaslata a Smer, a Sme rodina és független képviselők támogatásának köszönhetően került második olvasatba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!