Nyitókép: SITA/KR PZ Bratislava

 

A pozsonyi Zámocká utcában történt lövöldözés tudatos támadás volt az LMBTI+ közösség és Szlovákia biztonsága ellen – jelentette ki Roman Samotný, annak a bárnak a tulajdonosa, amely előtt a tragédia történt. A Másság (Inakosť) kezdeményezés kijelentette, hogy ez az esemény példátlan volt a szlovák LMBTI+ közösség történetében, és mélyen megrázta azt.

 

„Nyilvánvalóan régóta tervezett cselekedet volt, szándékos kivégzés“ – mondta Samotný. Elmondása szerint a lövöldözés áldozatai a támadásban megsérült nővel együtt a bár előtt. „Az elkövető körülbelül 40 percig várt a közelükben“ – pontosított.

 

Állítása szerint már régóta figyelmeztettek arra, hogy merre tart a gyűlöletkeltés.

 hirdetes_300x300  

 

„Féltünk, hogy ez meg fog történni“ – jelentette ki egy pozsonyi bár tulajdonosa, ahol az LMBTI+ közösség találkozik. Szerinte az LMBTI+ közösséget Szlovákia-szerte támadják, amiért több vezető politikus is okolható.

 

Egyúttal felszólította a lakosságot, hogy gondolkodjanak el a kialakult helyzeten. „Ez lehet az egyik első tett, és ettől még lehet rosszabb is. Még mindig van lehetőségünk arra, hogy ezt megállítsuk, és ne végezzenek ki több ártatlan embert“ – mondta Samotný.

 

A pozsonyi Zámocká utcában szerdán (október 12.) 19:00 óra után került sor lövöldözésre. Két férfi a helyszínen életét vesztette. Egy nő megsérült, őt az egyik pozsonyi kórházba szállították. Az elkövető elmenekült a helyszínről. A rendőrök intenzív keresés után reggel holtan találták. Az ügyet az Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vizsgálja. Daniel Lipšic speciális ügyész kijelentette, hogy a lövöldözés valószínű motívuma a különböző bőrszínű vagy szexuális irányultságú emberek elleni gyűlölet volt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!