Nyitókép forrása: štandard.sk

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő felszólította a közvéleményt, lépjen fel a gyűlölet ellen. A politikusokat pedig pártállástól függetlenül arra kérte, hogy mérlegeljék minden szavukat, mikor nyilvánosan vagy a közösségi oldalakon megnyilvánulnak. Heger csütörtöki sajtótájékoztatóján elítélte a szerda esti kettős gyilkosságot, amelynek indítéka az eddig nyilvánosságra hozott információk alapján az LGBTQI-közösség elleni gyűlölet volt. A sajtó hozzáállásáról sok mindent elárul, hogy az első kérdések a történtek ellenére Igor Matovičról szóltak.

 

A Štandard konzervatív hírportál információi szerint a Tepláreň nevű melegbárban szerda este elkövetett merénylet kivitelezője egy középiskolás fiú volt, Juraj K. A fiú nemrég írt házi dolgozatot a terrorizmusról. A rendőrség tette elkövetése után nem, csak másnap reggel találta meg holtan.

 

Juraj K. a Twitteren elismerte tettét. Szerda este 19:40-kor, tehát a gyilkosságok után közzétett egy bejegyzést, amelyben azt írta:

 

 hirdetes_810x300  

„Nem érzek megbánást. Hát nem nevetséges?”

 

Előtte rövid bejegyzéseket tett közzé, amelyekben arról írt, hogy elhatározta magát, el fogja követni tettét.

 

Éjfél körül írta ki végül: „Sziasztok. Találkozunk a túloldalon”.

 

Twitter-oldala neonáci jelképekkel volt tele – időközben a szolgáltató elérhetetlenné tette a profilt, ami NTMA0315 néven futott.

 

A gyilkosság elkövetőse előtt 5 órával (!) a fiú közzétett egy 65 oldalas kiáltványt a zsidók és az LGBT-közösségek ellen „Fegyverbe hívás” címen. A dokumentum szerint a mostani merénylet gondolata már 2019-től foglalkoztatta, és tisztában volt vele, hogy bele is halhat. Komolyan azután kezdett el foglalkozni a témával, hogy idén májusban Payton Gendrona, egy 18 éves amerikai diák tíz emberrel végzett az amerikai Buffaloban.

 

A kiáltvány olyan szélsőségeseket és terroristákat idéz, mint Brenton Tarrant, aki 2019-ben Új Zélandon 51 muszlim embert gyilkolt le, John Earnest, aki egy amerikai zsinagógát támadott meg. Nem hiányzott a listáról a norvég tömeggyilkos, Anders Breivik sem.

 

A 4chan anonim oldalon számos emberrel állt kapcsolatban, az oldalon közölt bejegyzéseiben pedig elismerte, hogy Eduard Heger kormányfő ellen is tervezett támadást, és állítása szerint erre csak azért nem kerülhetett sor, mert nem a kiszemelt helyszínen haladt el a kormányfő autója.

 

A balliberális Denník N szerint Juraj K. a Harabin-féle Vlasť párt 2020-as választási listáján szereplő egyik jelöltjnek a fia, a támadást is apja törvényesen birtokolt fegyverével követte el.

 

A melegbárban két embert lőtt le a merénylő, és súlyosan megsebesítette az egyik pincérnőt. Az elkövető tízperceket várakozott a melegbár közelében.

 

A támadást a teljes szlovák politikai spektrum elítélte, beleértve Matúš Vallo pozsonyi főpolgármestert is.

 

Eduard Heger sajtótájáékoztatón a gyűlöletkeltés elleni fellépés fontosságát próbálta hangsúlyozni. Az újságírói kérdéseknél azonban a sajtó (különösen a SME napilapot) az egész ügyből ismét Igor Matovičot húzta elő, aki az ő értelmezésükben támadta az LGBT-közösséget.

 

Valójában Igor Matovič idén májusban egy interjúban azt mondta, hogy azért támadja a sajtó nagy része, mert nem LGBTQ-irányultságú politikus. Hogyan tálalta ezt a szlovák liberális sajtó? Úgy, hogy „gyalázza az LGBTQ-közösséget”. A tegnapi eset után pedig a sajtó kérdései arról szóltak, Heger mit gondol Matovič korábbi „LGBTQ-t támadó” kijelentéseiről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.