Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter keddi Facebook-bejegyzésében cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a katonai hírszerzés látókörében volt a pozsonyi melegbárban két emberéletet kioltó fiatal elkövető. Azt viszont megerősítette, hogy jelenleg is megfigyelnek egy szélsőséges csoportot, akivel kapcsolatba kerülhetett a pozsonyi merénylő is.

 

„Konkrétan az elkövetőről azonban semmilyen hírszerzési információnk nem volt, tehát nem küldtünk róla jelentést a rendőrségnek”

 

mondta Naď, aki hétfőn az újságíróknak azt mondta, hogy az online közösséget, amelynek a pozsonyi kettős gyilkosság elkövetője is a tagja volt, a katonai titkosszolgálat is figyelte, és ezekről az információkról tájékoztatták a rendőrséget is.

 

Naď bejegyzéséből az derül ki, hogy a katonai hírszerzés az amerikai FBI-al együttműködve néhány hónappal ezelőtt egy veszélyes szélsőséges férfit próbált kézre keríteni, aki az interneten SlovakBro név alatt ténykedett. Egy 22 éves szlovák állampolgárról van szó, aki májustól vizsgálati fogságban van extrémizmus terjesztése és terrorizmusban való részvétel többrendbeli elkövetése miatt.

 hirdetes_400x285  

 

A pozsonyi elkövető épp a SlovakBro név alatt ténykedő személyre hivatkozik 65 oldalas kiáltványában is, amit tette elkövetése előtt közölt az interneten.

 

„Nagyon valószínű, hogy ugyanannak a nemzetközi szélsőjobboldali közösségnek, az úgynevezett militáns akceleracionizmusnak voltak a tagjai. Az ő céljuk az, hogy felgyorsítsák a társadalom káoszba fulladását és „faji megtisztulását”, amelyből szerintük majd új világrend alakulhat ki”

 

írta a védelmi miniszter. Úgy folytatta:

 

„Fontos közös feladata, hogy továbbra is éberek legyünk, koordináljuk a működésünket és megosszuk az információinkat. Ekkor van a legtöbb esélyünk olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek megelőzhetik az olyan eseteket, mint amit a szélsőséges vagy terrorista a Zámocká utcában elkövetett”

 

fogalmazott Naď.

 

A rendőrség hétfőtől terrorcselekményként kezeli a két emberéletet követelő lőfegyveres merényletet, amelyre Pozsony egyik melegbárjánál került sor. Az elkövető egy középiskolás fiú volt, aki néhány órával tette után végzett magával is.

 

A szerk. megj.: Az nem derül ki Naď nyilatkozatából, hogy az akceleracionizmus irányzata nem szélsőjobboldali specialitás, a modellt ugyanis a szélsőjobb és a szélsőbal egyes hívei ugyanúgy magukévá teszik. Az irányzat felfogása az, hogy ha a rendszert nem lehet megváltoztatni, ahelyett, hogy megakadályoznák annak szándékát, felgyorsítják azt, rásegítenek. Minél gyorsabb a változás, annál nagyobb a káosz. Eszközeik tárházába szó szerint bármi belefér a politikai aktivizmustól a terrorcselekményig. Néhány ilyen szélsőséges még saját ősellenségét is hajlandó támogatni: a 2016-os amerikai elnökválasztásokkor sok szélsőjobboldali azért szavazott Hillary Clintonra, mert azt remélték, hogy Clinton neomarxista szélsőliberális elnyomó rendszert épít ki, így a konzervatív amerikai államok közül több nyíltan fellázad.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!