Zelenszkij azt kéri a katonáitól, hogy ejtsenek több hadifoglyot - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -5 °C
  • 2 °C
Belföld

Zelenszkij azt kéri a katonáitól, hogy ejtsenek több hadifoglyot

...hogy legyen kikkel kiváltani az orosz fogságban lévő ukránokat

Nyitókép: SITA/AP

 

Újabb fogolycserét hajtott végre egymás között hétfőn Ukrajna és Oroszország. Volodimir Zelenszkij elnök azt szeretné, ha a jövőben még több ilyen esemény lenne.

 

Az ukránok ezúttal kizárólag nőket kaptak vissza, összesen 108-a térhettek haza 110 orosz hadifogolyért cserébe. A nők közül a legidősebb 62, a legfiatalabb 21 éves. Nagyjából egyharmaduk a mariupoli Azovsztal acélműben szolgált, 12-en pedig civilek.

 

Volodmir Zelenkszij arról beszélt a fogolycsere után, hogy a most kiszabadult ukránok közül többen még jóval az invázió februári kezdete előtt, a korábban megszállt területeken estek fogságba, de Ukrajna senkit nem felejt el, és mindenkit haza fog hozni.

SJE Nyílt nap

 

 

Az ukrán elnök hétfő esti beszédében azt is említette, hogy minél több orosz katona elfogására biztatja az ukrán hadsereg tagjait. Erre szerinte azért van szükség, hogy legyen kikkel kiváltani az orosz fogságban lévő ukránokat, és minél több fogolycserét tudjon végrehajtani a két fél.

 

Négyen haltak meg Kijevben

 

Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány napja még azt mondta, nem fogják intenzíven támadni az ukrán nagyvárosokat, hétfőn majdnem harminc kamikaze drónt lőttek ki Kijevre, négy ember halálát okozva. Egy hathónapos terhes nő és párja is életét vesztette a támadásban

 

„Sokkoltak a történtek. Meg kell érteniük a támadóknak, hogy ha gyilkolnak, akkor ezt vissza is fogják kapni, csak még nagyobb mértékben”

 

– mondta egy kijevi nő.

 

 

Moszkva tagadja, hogy a fegyvereket civil célpontok ellen is bevetné. A drónokat az utóbbi hetekben kezdték el használni – a közvélekedés szerint több száz darabot szerzett be Moszkva Irántól, de a vásárlást hivatalosan nem erősítették meg. A nemzetközi közösség egyes szereplői és az ukrán vezetés Irán megbüntetését követelik a tranzakció miatt. Az EU külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy ha bebizonyosodik, hogy Irántól kapta a drónokat az orosz hadsereg, akkor újabb szankciókat vezetnek be a teheráni rezsimmel szemben.

 

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy a drónok jó részét még a becsapódásuk előtt lelőtték.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket