Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Karel Hirman gazdasági miniszter a Pravda baloldali napilapnak adott interjút, és az előzetes beharangozó cikkből kiderült, hogy „ahogy mindig”, ezúttal csak december elején tudja meg a nyilvánosság, milyen energiaárakkal kell számolnia a következő évben. Annak ellenére, hogy a kormány már szeptembertől azzal hitegeti a választókat, hogy „heteken belül” ismert lesz az árképzés. A cikkből azonban az is kitűnik, hogy a pontos összegeket még maga Hirman sem feltétlenül tudja.

 

Annyi azért kiderült a szavaiból, hogy a háztartások számára lesz emelés, de „elviselhető” mértékű (kérdés, ki milyen fizetéshez viszonyítja az elviselhetőt – a szerk.), és aki ennek ellenére is fizetési problémákba kerül, az kompenzációs segélyt kaphat majd a munkaügyi minisztériumtól.

 

A Hirman elődje, Richard Sulík (SaS-es pártelnök) által kidolgozott modell abban a formájában kikerült a végleges árképzési verzióból. Ez arról szólt, hogy csak az előző évi fogyasztás 85 százalékáig járna a háztartásoknak (is) a kedvezményes áramár, az ezen felüli fogyasztásért viszont piaci árat kellene fizetniük. Ez volt a javaslat legellentmondásosabb és legnagyobb felháborodást kiváltó része. Hirman szerint a háztartásokra ez a modell nem fog vonatkozni, átterhelik helyette a közszférára és vállalati szektorra.

 

 hirdetes_300x300  

A végleges árakról azért sem árult el konkrétumokat, mert Szlovákia még mindig az EU döntéseire vár. A csütörtöki és pénteki kétnapos uniós csúcson tárgyalják majd az országvezetők az uniós gázársapka javaslatát, ami Hirman szerint nagyban befolyásolja majd a gáz és a villanyáram árát is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.