Nyitókép: SITA/Martin Havran

 

A választópolgár nem köteles mindkét szavazáson részt venni a közelgő összevont önkormányzati és megyei választásokon. Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője szerint a választónak magának kell eldöntenie, hogy melyiken kíván részt venni.

 

Ugyanakkor Chmelová szerint ügyelni kell a szavazólapok, borítékok és urnák színére.

 

„A kék sávval ellátott szavazólapok a megyei választásokra érvényesek, melyek keretében megyei képviselőket és megyeelnököt választunk“

 

 hirdetes_400x285  

– mondta Chmelová, hozzátéve, hogy ezeket a szavazólapokat kék borítékba kell beletenni, majd pedig a kék urnában kell belehelyezni.

 

„Ami az önkormányzati választásokat illeti – melyek keretében helyi önkormányzati képviselőket és polgármestert választunk –, ott fehér szavazólapokat kapunk. Pozsonyban és Kassán ehhez még szürke szegélyű szavazólap is járul“

 

– hangsúlyozta Chmelová.

 

Hozzátette: ezeket a szavazólapokat fehér borítékba kell belehelyezni, majd pedig a fehér urnában kell beletenni.

 

„Abban az esetben, ha a választó hibázik a borítékok urnába való bedobásakor, érvénytelen lesz a szavazata”

 

– mutatott rá Chmelová.

 

Chmelová tájékoztatása szerint a választópolgár az egyes települések honlapján vagy a hirdetőtáblákon találhatja meg a választási jelöltlistákat. A szavazópolgárnak a választáskor magával kell vinnie a személyi igazolványát. Chmelová hozzátette, hogy a választópolgár két külön listán írja alá a szavazólapok átvételét.

 

Az összevont választásokra október 29-én, szombaton kerül sor, amikor helyi önkormányzati képviselőket és polgármestert, valamint megyei képviselőket és megyeelnököt választunk. Mindenki csak az állandó lakhelyén szavazhat reggel 7.00 órától este 20.00 óráig.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.