Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Szombaton az összevont helyhatósági és megyei választások alkalmával nagyjából 4,41 millió választójogú állampolgárt várnak a szavazóurnákhoz. Közülük 140 ezer személy most először szavazhat.

 

A Statisztikai Hivatal közlése szerint a 18. életévüket betöltő, állandó szlovákiai lakhellyel rendelkező személyek szavazhatnak szombaton.

 

Több mint 140 ezer elsőválasztóval számolnak a statisztikusok, ők azok, akik a legutóbbi parlamenti választások és a most szombaton esedékes összevont választások között töltötték be 18. életévüket, tehát eddig lehetőségük sem volt részt venni a választáson.

 

  hirdetes_300x300   

Azok száma, akik most először szavaznak megyei választásokon, 2600 ezerre tehető – mivel a legutóbb megyei választás 2017-ben volt, ők a 18-22 év közöttiekből kerülnek ki.

 

A helyhatósági választáson életükben először részt vevő szavazókból kevesebb van, mivel a legutóbbi helyi választásokra 2018-ban került sor – ez azt jelenti, hogy 205 ezer 18 és 21 év közötti olyan elsőválasztó van, akik eddig még nem vehettek részt helyhatósági választáson.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!