Nyitókép: obecsekule.sk

 

Október 29-én összevont helyhatósági és megyei választásokat tartanak Szlovákiában. A belügyminisztérium felhívja a választók figyelmét arra, hogy a szakadt, átfirkált, bekoszított szavazólap is érvényes lehet, épp csak egyértelműnek kell lennie, hogy az urnához járuló polgár miként választott.

 

„A szavazat akkor érvénytelen, ha egyetlen jelölt neve sincs bekarikázva, vagy ha képviselő-választás során több név van bekarikázva, mint amennyi a választható képviselők száma. Ugyanígy érvénytelen például a polgármester-választáskor, ha több mint egy jelölt neve kerül bekarikázásra”

 

közölte Zuzana Eliášová minisztériumi szóvivő.

 

A választópolgár azzal adja szavazatát az adott jelöltnek, hogy a szavazólapon bekarikázza a neve előtt található sorszámot. A képviselők esetében több nevet is bekarikázhat, de csak maximum annyit, amennyi képviselőt az adott választókörzetben megválaszthatnak. Ha a szavazás során tévesen karikáz, szavazólapját ki kell hogy dobja az erre a célra a szavazóhelyiségben elhelyezett dobozba, majd új szavazólapot kell kérnie a választási bizottságtól.

 hirdetes_300x300  

 

Bár összevont választásokat tartanak, a szavazó színek szerint meg tudja különböztetni a két szavazólapot. Szavazása után a szavazólapokat az ugyanolyan színű borítékba, majd urnába teszi bele, amely az adott választásnak megfelel. A helyhatósági választások színe a fehér, míg a megyei választásoké a kék.

 

A szavazóhelyiségek szombaton reggel 7:00-tól este 20:00-ig lesznek nyitva. Szavazni csak az állandó lakhelyen lehet érvényes személyi igazolvány felmutatásával.

 

A szavazók Szlovákia történetében először egy napon választják ki a polgármestereket, önkormányzati képviselőket, megyeelnököket és megyei önkormányzati képviselőket a következő négy évre.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!