Nyitókép: Kárpáty Ernő plakátozik…Fb-live, reprofoto

 

Durva botrány borzolja a gútai közvéleményt, alig két nappal az október 29-i összevont megyei és önkormányzati választások előtt.

 

Manipulatív kampányra költött Kultminor-pénz

 

A Progresszív Szlovákia két politikusához, önkormányzati képviselőjéhez és jelöltjéhez köthető, és a Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor) által is támogatott Gútai újság manipulatív felméréssel jelent meg alig pár órával a szerda éjféli kampánycsend letelte előtt.

 hirdetes_400x285  

 

Ebben polgármesterjelöltjük, a korábban szintén a liberális Progresszív Szlovákia politikusaként ismert Kárpáty Ernő esélyeit hirdetik. Mindenféle relevanciát nélkülözve. Mindezt saját honlapjukon meghirdetett felmérésre hivatkozva, melynek szavazási szabályainak hiánya, és így eredménye nem zárja ki a szándékos megtévesztés, félrevezetés lehetőségét.

 

Király Zsolt: Megtévesztés! Függetlennek mutatkozva nyomulnak a liberális, progresszív polgármesterjelöltek a Felvidéken

 

Regisztrációs számuk, impresszumuk sincs

 

Az említett Gútai újságnak a kulturális minisztérium által vezetett periodikus sajtótermékek jegyzékében lenne a helye, ha azt valóban sajtótermékként üzemeltetik. Szándék minden bizonnyal ez volt, hiszen a Kisebbségi Kulturális Alap támogatási rendszerében ezzel a projekttel sikeresen pályáztak.

 

A pályázat egyik elengedhetetlen feltétele, hogy az újságnak regisztrációval kell rendelkeznie, ami magával vonja, hogy ISSN-számot is kap. Az eddigiekben az „újságot” két-három alkalommal láthatták a gútaiak. Mindkét esetben a választások ideje alatt: 4, illetve 8 oldalas tartalommal.

 

Annál a ténynél maradhatunk, hogy ez a nyomtatott verzió a szórólap elvárásait teljesíti, miközben sajtótermék látszatát keltve próbál hitelességet adni a megkérdőjelezhető tartalomnak.

 

 

Kárpáty Ernő és csapata, Forró Tibor, Forgács Attila mindenütt

 

A Gútai újság honlapját annak doménje szerint a képviselőjelölt Forró Tibor regisztrálta.

 

 

 

A helloGúta Polgári Társulás sikeresen pályázott azzal az online változattal is, amelynek még impresszuma sincs. Mégis pályáztak, és két pályázatukra összesen 9 ezer eurót kaptak az adófizetők pénzéből.

 

 

A társulás tagja a képviselőjelöltként induló Forgács Attila, ügyvivője ez év február 1-ig Forró Tibor volt, jelenleg pedig Gőgh Judit.

 

 

Ennek alapján megkérdezhetjük, hogy a támogatás egy részét a cikk apropóját szolgáltató manipulatív felmérés terjesztésére használták fel az önkormányzati választások előtt? Saját pályázati anyagukban ennek pont az ellenkezőjét hirdetik. Lásd, pirossal aláhúzott részt.

 

A pályázat négy, negyedévente megjelenő periodikumot vár el a közpénzből finanszírozott lap kiadójától.

 

 

Horváthék és Halász elhatárolódik

 

A témával kapcsolatban kerestük Horváth Árpád, Gúta polgármesterét is, akit nem sikerült elérnünk. Alpolgármestere, Koczkás Beáta ellenben a közösségi médiában már elhatárolódott a manipulatív kiadványtól.

 

Halász Béla független polgármesterjelölt a közösségi médiában közzétett posztjában adott hangot véleményének:

 

Ellenfeleink számára a tisztesség, a korrekt kampányolás ismeretlen fogalmak. A kampánycsend előtti utolsó percekben durva, hamis kampányba kezdtek. Ne hagyjuk magunkat megvezetni hazug, valótlan felmérésekkel! Minden szavazat számít! Hozza magával a szomszédot is! Hajrá Gúta!

 

 

Samu nem érti…

 

Szintén kerestük Samu Istvánt is, aki a progresszív szlovákia politikusaival egy csapatban indul jelöltként, hogy nem szeretne-e elhatárolódni a Gútai újság kiadványától. Megkeresésünkre egy rövid, „nem értem” volt a válasza.

 

Az ügynek vélhetően még lesz folytatása az illetékes szerveknél. A gútaiak számára mindenesetre fontos tanulság, hogy ha a Kárpáty Ernő, Forgács Attila, Forró Tibor, Samu István képviselte gútai csapat választások előtt, a kampányban ilyen etikátlan, manipulatív módszerekhez képes nyúlni, mire lennének képesek akkor, ha hatalomra kerülnének?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.