Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az első Csehszlovák Köztársaság olyan állam volt, amely széles körű jogokat és szabadságot (sic!) biztosított minden állampolgárának, valamint elismerte a nők szavazati jogát – mondta Eduard Heger miniszterelnök a csehszlovák állam megalakulásának 104. évfordulója alkalmából, miután pénteken délelőtt megkoszorúzta a pozsonyi T. G. Masaryk téren a Csehszlovák Államiság Emlékművét.

 

A miniszterelnök szerint „joggal és nagy örömmel emlékezünk” a Csehszlovák Köztársaság megalakulására, hiszen alapítói – Štefánik, Masaryk és Beneš (sic!) – az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása után egy erős demokratikus államot tudtak felépíteni.

 

„Egy olyan államot (hoztak létre), amelynek alkotmánya széles körű jogokat és szabadságot biztosított minden állampolgárnak. Egy államot, amely bevezette a nők általános választójogát. Egy olyan államot, amelyben a szlovák nyelv, kultúra és oktatás gyarapodásnak indult”

 

– jelentette ki Heger. A miniszterelnök kiemelte Csehország és Szlovákia virágzó kapcsolatait.

  hirdetes_300x300   

 

„Kapcsolataink valóban testvériek, egyediek, kivételesek, és merem állítani, hogy évről évre erősebbek.”

 

– zárta gondolatait. Az első Csehszlovák Köztársaság ma 104 éves. A prágai Csehszlovák Nemzeti Bizottság ezen a napon, 1918. október 28-án fogadta el az önálló Csehszlovákia létrehozásáról szóló törvényt, kinyilvánította létrehozását és átvette az államhatalmat.

 

Körkép.sk megjegyzése: Benešt és „a széles körű jogokat és a szabadságot” egy lapon emlegetni minimum a szlovákiai magyar kisebbség szembeköpése és jól mutatja, hogy ha arról van szó, a szlovák politikai elit pártállástól függetlenül azonnal összezár.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.