Nyitókép: Körkép.sk

 

Október 29-én Szlovákia történetében először összevont helyhatósági és megyei választásokat tartanak. Ez annyit jelent, hogy a polgármestert és képviselőket ugyanazon a napon választjuk meg, mint a megyeelnököt és a megyei képviselőket. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 

Csak az állandó lakhelyen, érvényes személyi igazolvánnyal lehet szavazni

 

Szavazni csak az állandó lakhelyen lehet, abban a választási körzetben, amelynek névsorában szerepel a nevünk. Most nincs lehetőség arra, hogy szavazókártyát kérjünk ki az állandó lakhelyünk szerinti hivatalból, hogy aztán bárhol máshol adjuk le voksunkat.

 

A szavazáskor nem elég, ha jogosítványunk vagy útlevelünk ott van nálunk, a választási bizottság ugyanis csak érvényes személyi igazolvánnyal engedélyezi a szavazást. Ha épp új személyi igazolványunkra várunk, akkor a szavazóhelyiségben fel kell mutatnunk a rendőrségen kapott dokumentumot, mely igazolja ezt a tényt.

 hirdetes_300x300  

 

Az összevont választásokon azok a külföldi állampolgárok is szavazhatnak, akiknek van bejelentett állandó lakhelyük Szlovákiában. Nekik be kell tudni mutatniuk a lakóhelyet igazoló hatósági igazolást.

 

Minden településen csak a 18. életévüket betöltött, állandó lakhellyel rendelkező lakosok szavazhatnak.

 

Ha a választás időpontjában a választópolgár éppen az új személyi igazolványára vár, a szavazóhelyiségben bemutathatja az új igazolvány iránti kérelmet vagy a rendőrségi igazolást.

 

Két választás, két boríték, két urna

 

A szavazóhelyiségben fehér, illetve kék borítékot is kap a választó. A helyi képviselőjelöltekre és a polgármesterjelöltre leadott voksokat a fehér borítékba kell tenni, a megyei képviselőjelöltekre és a megyei elnökre leadott voksokat pedig a kék borítékba. Ezután a borítékot a színének megfelelően a fehér, illetve a kék urnába kell dobni. Ha a választó nem a megfelelő urnába dobja, a szavazata érvénytelen lesz.

 

A helyi önkormányzati képviselőjelöltek listáján maximum annyi nevet lehet bekarikázni, amennyi tagú lesz a képviselőtestület. A polgármesterjelöltek közül csak egyet lehet karikázni. Ezt a két szavazólapot a fehér borítékba kell tenni.

 

A megyeelnökjelöltek listáján egy jelölt sorszámát lehet bekarikázni. A megyei képviselőjelöltek listáján pedig annyi jelölt sorszámát karikázhatja be a választó, ahány képviselőt az adott választókörzetben választanak. A szám fel lesz tüntetve a szavazólapon is. Ezeken a szavazólistákon kék sáv lesz, melyeket a kék borítékba kell tenni. Ezt követően a fehér borítékot a fehér urnába, a kéket a kékbe dobja a választó.

 

A széttépett, átfirkált szavazólap is érvényes lehet

 

A belügyminisztérium felhívja a választók figyelmét arra, hogy a szakadt, átfirkált, bekoszított szavazólap is érvényes lehet, épp csak egyértelműnek kell lennie, hogy az urnához járuló polgár miként választott.

 

„A szavazat akkor érvénytelen, ha egyetlen jelölt neve sincs bekarikázva, vagy ha képviselő-választás során több név van bekarikázva, mint amennyi a választható képviselők száma. Ugyanígy érvénytelen például a polgármester-választáskor, ha több mint egy jelölt neve kerül bekarikázásra”

 

közölte Zuzana Eliášová minisztériumi szóvivő.

 

Hogyan szavazunk?

 

A választópolgár azzal adja szavazatát az adott jelöltnek, hogy a szavazólapon bekarikázza a neve előtt található sorszámot. A képviselők esetében több nevet is bekarikázhat, de csak maximum annyit, amennyi képviselőt az adott választókörzetben megválaszthatnak. Ha a szavazás során tévesen karikáz, szavazólapját ki kell hogy dobja az erre a célra a szavazóhelyiségben elhelyezett dobozba, majd új szavazólapot kell kérnie a választási bizottságtól.

 

Mit jelent a kampánycsend?

 

A kampánycsend 48 órával a választások előtt, csütörtök éjfélkor lépett életbe. A moratórium ideje alatt tilos bármilyen formában választási kampányt folytatni, ahogy a választásokat érintő felmérések nyilvánosságra hozása sem engedélyezett.

 

Nem lehet kérésre a választásokon induló politikai pártok, pártkoalíciók, jelöltek előnyére vagy hátrányára szolgáló információkat közölni sem a rádióban, sem a televízióban, ahogy a rendszeresen vagy időszakosan megjelenő publikációkban sem.

 

A belügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy a moratórium ideje alatt nem lehet fizetett politikai hirdetést vagy támogatott hozzászólásokat közzétenni a közösségi hálókon. Tilos a kampányvizualizációval ellátott járművek használata is.

 

A moratórium alatt tilos választási felméréseket és választási ankétokat közzétenni. A választási kampányról szóló törvény szerint a választások napján lehet felmérést készíteni, de csak azok a választók kérdezhetők meg, akik már elhagyták a szavazóhelyiséget, és csak úgy, hogy azzal ne befolyásoljanak más választókat és ne sértsék meg a választás menetét. Ezen felmérések eredményei csak a szavazás befejezése után közölhetők le.

 

Mit tegyek, ha karanténban vagyok?

 

A karanténban vagy házi izolációban lévő koronavírus-fertőzöttek egy speciális választási urnába helyezhetik el szavazatukat otthonukban, de csak abban az esetben, ha péntekig, október 28-ig kérvényezték ezt a helyileg illetékes községi hivatalban.

 

Hasonló a helyzet az ágyhoz kötött betegek esetében is. Azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak szombaton elmenni a szavazóhelyiségbe, kérvényezhetik a mozgóurnát. Az urnát csak az állandó lakóhely szerinti szavazókörzetben lehet kérni. A választópolgár vagy a hozzátartozója a választás napján (is) kérheti a mozgóurnát a választási körzet választási bizottságánál.

 

A mozgóurnát a mozgásképtelen, idős, ágyhoz között választópolgárok, vagy azok kérhetik, akik a betegségük miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe.

 

A szavazók Szlovákia történetében először egy napon választják ki a polgármestereket, önkormányzati képviselőket, megyeelnököket és megyei önkormányzati képviselőket a következő négy évre. Az összevont választást október 29-én tartják. A szavazóhelyiségek 7 órától este 8-ig lesznek nyitva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!