Nyitókép: TASR/ Milan Drozd

 

A szombati összevont megyei és önkormányzati választásokon a választói részvétel elérte a 43,74 (megyei) illetve 46,19 (önkormányzati) százalékot. A megyei választásokon 1.951.522, az önkormányzatin 2 059 800 választópolgár vett részt – közölte az Állami Választási és Pártfinanszírozási Ellenőrzési Bizottság vasárnap. Hat megye megtartotta a jelenlegi vezetőt, kettőben változás lesz.

 

Nyitra megye irányítását Branislav Becík (Hlas-SD, Sme rodina) veszi át, akire a választók 27,49 százaléka szavazott. Változás történik Besztercebánya (Banská Bystrica) megyében is, ott Ondrej Lunter (független) lesz a régió új vezetője. A választók 47,53 százaléka szavazott rá. A többi megyében a korábbi elnökök diadalmaskodtak.

 

Peter Peťko, a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának (ŠÚ) elnöke arról tájékoztatott, hogy a választásokon főleg a független jelöltek szereztek mandátumot. Összesen 1349 önkormányzatot fognak vezetni, ami 46,5 százalékot jelent.

 hirdetes_810x300  

 

A rendőrség eddig 231 feljelentést tett az összevont választásokkal kapcsolatban. A hatóságok 60 bűnügyi feljelentést tettek, 25 esetben pedig büntetőeljárást indítottak.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!