Nyitókép forrása: Körkép.sk/KPA

 

Újabb adatok jelentek meg a hétvégi választásokról. Afelől nincs kétségünk, hogy a Szövetség-Aliancia a megyei választási eredményt még hónapokig fogja emlegetni – a siker ellenére azonban nem kellene. A választások nagy vesztese a Smer, bár Robert Fico kudarcait a sajtóban kissé túlhangsúlyozzák. A Szövetség-Aliancia sikere és a Smer kudarca a megyei választásokon ugyanabból az okból lehet csalóka: a hétvégi voksolásnak nem sok köze volt az országos politikához.

 

Az alábbi grafikon a megválasztott megyei önkormányzati képviselők párthovatartozás szerinti számait tartalmazza. A diagram sárga oszloprészei a koalícióban indulókat mutatja (itt lehetnek átfedések, ezek az adatok nem adhatók össze). A grafikonból az látszik, hogy a Szövetség-Aliancia a pártok közül a legsikeresebb mind egyénileg, mind koalícióban induló képviselők tekintetében. Megelőzi a HLAS-t is. Ám minden párt messze alulmarad a függetlenként indulókkal szemben.

 

A nagypolitikában releváns pártok alapvetően nem a legjobban szerepeltek. Ez azt is megmutatja, hogy a megyei választásokból nem lehet kiindulni a parlamenti választások latolgatásakor.

 

  hirdetes_300x300   

A Smer helyzete is új mélységeket ért el. Lényegében folytatódott az a trend, ami már korábban elkezdődött, és 2017-ben kulminált: Robert Ficoék akkor 4 megyeelnököt veszítettek el. A helyzet a Smer számára regionális szinten katasztrofális, így a párt kettős retorikával menti a helyzetet: a Hlast teszi felelőssé az eredményért, és arról beszél, hogy a választásoknál is fontosabb volt a szliácsi népszavazás eredménye.

 

 

A megyei választásokról még egy fontos dolgot el kell mondani. Az önkormányzati és megyei választások összevonása nem csak magasabb részvételt eredményezett.

 

Míg öt éve az összes, megyeelnökjelöltekre leadott szavazatok egyharmada függetlenekre ment el, idén ez az arány csak 20 százalék volt. Hasonlóképp a megyei képviselők esetében: öt évvel ezelőtt az összes szavazat egyharmadát függetlenek kasszírozták, most „csak” 28 százalékra futotta.

 

Ez azt jelzi, hogy az összevonással bevont új megyei szavazók között a pártszimpatizánsok voltak többen.

 

Hogy ennek mi volt az oka, arról sok vita lesz még, az biztos, hogy a válaszból nem lehet majd kihagyni az önkormányzati választások eredményét sem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.