Nyitókép: reprofoto (ta3, live)

 

„Ott, ahol aránytalanul magas bevételük van a nagy energetikai vállalatoknak, mi azt mondjuk, hogy szépen osszák meg az emberekkel, mert olyan időket élünk és szükség van rá.” A kérdésre, hogy ezzel a Slovnaft, a MOL, illetve Világi Oszkár egyet fog-e érteni, Gyimesi György, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője úgy válaszolt, hogy ha valaki alig egy hónap alatt megkeres annyit, mint máskor hónapok alatt, az aránytalan.

 

„Igen, a Slovnaftnak magasabb kiadásai lesznek a technológiai átállása miatt azáltal, hogy más típusú kőolajat kell feldolgoznia. Ugyanakkor, ha a Slovnaftról beszélük, ők is szerényebbek lehetnének a haszonszerzésük terén“

 

– magyarázta a magyar politikus a kormány tervezett lépéseit.

 

 hirdetes_810x300  

A TA3 október 24-i Nap témája című adásában szóba került ezen kívül az uniós gázársapka és a szlovák kormány inflációellenes csomagja is.

 

Gyimesi szerint ha az EU közös megoldásban lenne érdekelt, már elérte volna. Szerinte azért is nehéz közös álláspontra jutni, mert minden tagállam saját, nemzeti érdekekkel rendelkezik.

 

A magyar politikus úgy látja, hogy a mostani válság precedens nélküli, ugyanakkor a parlamentben épp jóváhagyás előtt álló állami költségvetésben elég forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy a legelesettebbeket, valamint a kis- és közepes vállalkozásokat megtámogassák.

 

Mindezt olyan multinacionális vállalatok megadóztatásából szeretnék finanszírozni, mint a Slovnaft vagy az SPP, illetve az alkohol- és szerencsejáték-piac szereplőinek megsarcolásából, amit az SaS még a kormány tagjaként blokkolt.

 

Gyimesi szerint a közös uniós megoldást a németek blokkolják, mert nekik van a legnagyobb hasznuk a magas energiaárakból.

 

A műsorban az is elhangzott, hogy a szlovák költségvetésben 3,5 milliárd eurós tartalék van előirányozva, melyből jut a kórházak támogatására, illetve a gáz és villany árára kivetett ársapka finanszírozására. Ehhez az kell, hogy a parlament megszavazza a jövő évi költségvetést.

 

Gyimesi szerint az SaS hosszú ideje a leggazdagabb cégek oldalán áll és megfeledkezik a legszegényebbekről. A tervezet szerint a szlovák állam a hárommillió eurós éves forgalom feletti cégekre vetne ki különadót. Ezt a nagyvállalatok Gyimesi szerint észre sem vennék, ugyanakkor a kis- és közepes vállalatok, akik az így nyert adóbevételeket támogatásként megkapnák, biztosan érzékelnék.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.