A megyei képviselők megválasztásakor több mint 204 000 érvénytelen szavazatot adtak le - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Belföld

A megyei képviselők megválasztásakor több mint 204 000 érvénytelen szavazatot adtak le

A választópolgárok vagy üres borítékokat dobtak az urnába, vagy rossz szavazólapok voltak a borítékokban.

Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Az október 29-i összevont választásokon a választási bizottságok több ezer érvénytelen szavazatot regisztráltak. Általában ez annak volt köszönhető, hogy a választópolgárok üres borítékokat dobtak az urnába, vagy rossz szavazólapok voltak a borítékokban.

 

A megyei képviselők megválasztásakor több mint 204 000 érvénytelen szavazatot adtak le, míg a megyeelnök megválasztása során több mint 192 000 érvénytelen szavazatot regisztráltak. Az önkormányzati választások esetében valamivel kevesebb volt az érvénytelen szavazatok száma – derült ki a belügyminisztérium adataiból.

 

A belügyminisztérium rámutatott, hogy az érvénytelen szavazatokkal kapcsolatos információk nem képezik vizsgálat tárgyát a választási eredményről készült jegyzőkönyv elkészítésekor. A borítékot leadott választópolgárok és a választáson leadott érvényes szavazólapok száma kerül ellenőrzésre.

SJE Nyílt nap

 

„A két szám különbsége lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk azon, ebből hány borítékot adtak le üresen, hány szavazólapot adtak le rossz borítékban, hány borítékban volt több szavazólap, mint amennyit a törvény megengedett, és hány esetben követett el hibát a választópolgár, amikor a szavazólapot beletette a borítékba“

 

– konstatálta a belügyminisztérium sajtóosztálya.

 

A belügyminisztériumhoz eljuttatott adatok szerint a megyei választásokon 1 943 128 borítékot adtak le. Ebből 1 751 022 érvényes szavazólapot tartanak nyilván a megyeelnök megválasztására, vagyis 192 106 szavazat lehetett érvénytelen. A megyei képviselők megválasztásra 1 738 538 érvényes szavazólapot adtak le, vagyis 204 590 szavazat lehetett érvénytelen.

 

Az önkormányzati választásokon 2 056 364 benyújtott borítékot regisztrálnak. Ebből 1 979 165 érvényes szavazólapot adtak le a polgármesterek megválasztásakor. Ebből következik, hogy 77 199 szavazat érvénytelen lehetett. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az önkormányzati képviselők megválasztásra 1 963 497 érvényes szavazólapot adtak le, amiből 92 867 szavazat lehetett érvénytelen.

 

A belügyminisztérium egyúttal emlékeztetett arra, hogy a szavazólap érvényességét minden választáson külön értékelik, és a borítékban lévő egyik szavazólap érvénytelensége nem befolyásolja a többi szavazólap érvényességét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket