Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Az október 29-i összevont választásokon a választási bizottságok több ezer érvénytelen szavazatot regisztráltak. Általában ez annak volt köszönhető, hogy a választópolgárok üres borítékokat dobtak az urnába, vagy rossz szavazólapok voltak a borítékokban.

 

A megyei képviselők megválasztásakor több mint 204 000 érvénytelen szavazatot adtak le, míg a megyeelnök megválasztása során több mint 192 000 érvénytelen szavazatot regisztráltak. Az önkormányzati választások esetében valamivel kevesebb volt az érvénytelen szavazatok száma – derült ki a belügyminisztérium adataiból.

 

A belügyminisztérium rámutatott, hogy az érvénytelen szavazatokkal kapcsolatos információk nem képezik vizsgálat tárgyát a választási eredményről készült jegyzőkönyv elkészítésekor. A borítékot leadott választópolgárok és a választáson leadott érvényes szavazólapok száma kerül ellenőrzésre.

 hirdetes_300x300  

 

„A két szám különbsége lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk azon, ebből hány borítékot adtak le üresen, hány szavazólapot adtak le rossz borítékban, hány borítékban volt több szavazólap, mint amennyit a törvény megengedett, és hány esetben követett el hibát a választópolgár, amikor a szavazólapot beletette a borítékba“

 

– konstatálta a belügyminisztérium sajtóosztálya.

 

A belügyminisztériumhoz eljuttatott adatok szerint a megyei választásokon 1 943 128 borítékot adtak le. Ebből 1 751 022 érvényes szavazólapot tartanak nyilván a megyeelnök megválasztására, vagyis 192 106 szavazat lehetett érvénytelen. A megyei képviselők megválasztásra 1 738 538 érvényes szavazólapot adtak le, vagyis 204 590 szavazat lehetett érvénytelen.

 

Az önkormányzati választásokon 2 056 364 benyújtott borítékot regisztrálnak. Ebből 1 979 165 érvényes szavazólapot adtak le a polgármesterek megválasztásakor. Ebből következik, hogy 77 199 szavazat érvénytelen lehetett. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az önkormányzati képviselők megválasztásra 1 963 497 érvényes szavazólapot adtak le, amiből 92 867 szavazat lehetett érvénytelen.

 

A belügyminisztérium egyúttal emlékeztetett arra, hogy a szavazólap érvényességét minden választáson külön értékelik, és a borítékban lévő egyik szavazólap érvénytelensége nem befolyásolja a többi szavazólap érvényességét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!