Nyitókép: Vadim Ghirda/AP

 

A Denník N cikke szerint Szlovákia az orosz hadsereg raktáraként működik. A napilap információi szerint a háború kezdete óta sok olyan áru került Oroszországba, amelyet az oroszok fegyvergyártásra használhattak fel. Ezek elsősorban motorok, csapágyak vagy gépek az orosz fegyvertárak beszállítói számára.

 

A napilap azt írja, Szlovákia megsérthette az Európai Unió szankcióit, hiszen a vámhatóság engedélyezte ezen áruk kivitelét az országból.

 

„Nem mi döntjük el, hogy az Oroszországba exportált árukat az orosz hadsereg felhasználja-e vagy sem”

 

 hirdetes_300x300  

– idézi a Denník N a vámhatóságot.

 

Az Orosz Föderáció fegyveres erőit kiszolgáló gépre példaként az osztrák Rotax 912 motort említik, amelyet az ukrán hadsereg egy iráni drónban talált meg. Az osztrákok tagadják, hogy a kis civil repülőgépekben használt motort Iránba exportálták volna. A szlovák vámhatóság mégis engedélyezte, hogy a Rotax 912-t DY-K103 típusú civil repülőgépen exportálják Iránba.

 

Heger: Egyelőre ezek csak feltételezések, amelyeket ellenőrizni kell

 

Ha kiderül, hogy a szankciós listán szereplő áruk exportja az Orosz Föderációba irányul, konkrét lépéseket teszünk – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök pénteken a Denník N megállapításai kapcsán, miszerint a szlovák vámosok rengeteg árut adnak ki orosz fegyvergyártó cégek beszállítóinak. Heger szerint ezek csak feltételezések, amelyeket ellenőrizni kell. A helyzetet elemzések alapján szeretné kiértékelni.

 

„Ma még korai ezt valahogyan lezárni. Minden szükséges korrekciós lépést megteszünk. A szankciókat biztosan nem akarjuk megszegni, és úgy gondolom, hogy nem is sértjük meg“

 

– konstatálta a miniszterelnök.

 

Szerinte ki kell vizsgálni, hogy valaki hibázott-e, és ha igen, akkor ki. Kijelentette, hogy Szlovákia továbbra is támogatja Ukrajnát.

 

Konkrét elemzés elkészítésére kérte Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi minisztert. Mint a miniszterelnök kiemelte, a téma a gazdasági minisztériumot is érinti. Döntéseit, kiadásait és engedélyeit Karel Hirman gazdasági miniszternek kell felülvizsgálnia, de a miniszterelnök Richard Sulík (SaS) korábbi tárcavezetőt is szeretné felkeresni az ügyben.

 

Denník N, Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!