Nyitókép: TASR (ilusztráció!)

 

A cseh rendőrség emberei illegálisan átlépték a cseh-szlovák határt és az elfogott migránsokat egyszerűen szélnek eresztették Szlovákia területén – közölte Štefan Hamran szlovák rendőrfőkapitány a „Na rovinu” című műsorban. Hamran szerint a csehek összegyűjtik a migránsokat, és a határra viszik őket. Volt olyan eset is – tette hozzá –, amikor 200 méteren átlépték a határt és az illegális migránsokat a Szlovák Köztársaság területén szélnek eresztették.

 

Amit a cseh rendőrség csinál, az „végtére is egy igazi csempészet” – mondta a rendőrfőnök.

 

„El tudja képzelni, hogy Štefan Hamran szlovák rendőrfőnök parancsára a migránsokat összeszedjék, majd Magyarország területére szállítsák őket? A magyarok azonnal felmondanák a visszafogadási egyezményt, és óriási nemzetközi konfliktus lenne. És pontosan ez történt velünk a cseh határon.”

 

– hangsúlyozta.

 

 hirdetes_300x300  

Az Aktuality.sk megkereste ez ügyben a cseh rendőrséget. Ott elismerték, hogy az incidens valóban megtörtént, de az illegális bevándorlókat kísérő rendőrök „jelentéktelen, egyedi” hibájának minősítették az esetet.

 

Az incidens a Lanžhot–Kúty vasúti átkelőhelyen végzett határellenőrzés során történt, amikor a csehek az egyik vonatban kilenc migránst füleltek le. A břeclavi állomásra szállították, majd őrizetbe vették őket. Jozef Bocán rendőrségi sajtószóvivő elmondta:

 

„Tekintettel arra, hogy ez a csoport Szlovákiából érkezett Csehország területére, a dél-morvaországi rendőrök aznap 21 órakor tájékoztatták szlovák kollégáikat a migránsok átadásának szándékáról a megkötött visszafogadási megállapodás értelmében (…).”

 

Bocán elmondása szerint a szlovák rendőrség azonnal reagált, hogy nem fogadják vissza a migránsokat, ezért a dél-morvaországi rendőrség úgy döntött, hogy a határig kísérik a betolakodókat. Körülbelül 18 óra 30 perckor érkeztek meg a határátkelőhelyre. Ezt követően a cseh rendőrök járművel a Morva folyót átszelő híd végéhez hajtottak, ahol mind a kilenc személyt elengedték, majd a rendőrök visszamentek Csehország területére.

 

Bocán elismerte, hogy a kísérők a hídon átlépték a határvonalat. Egyúttal bejelentette, ha a szlovák fél nem fogadja vissza a migránsokat a visszafogadási megállapodás értelmében, akkor a cseh rendőrség továbbra is migránsokat fog szállítani a határra. A csehek a „kötelezettségek céltudatos kijátszásáról” beszélnek.

 

Aktuality.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!