Nyitókép forrása:  TASR, Lukáš Grinaj

 

A rendőrség ismét politikai indíttatásból nyilvánult meg a közösségi hálón. Ezúttal Ján Orosch nagyszombati érseket kritizálta, és elhatárolódott az érsek kijelentéseitől, amelyeket a pozsonyi kettős gyilkosság kapcsán tett. Ám a rendőrség sem úszta meg, őket Boris Kollár (Sme rodina) házelnök illette kritikával.

 

A Szlovák Köztársaság Rendőrségének hivatalos Facebook-oldalán megjelent bejegyzés élesen kritizálta Ján Orosch nagyszombati érsek belső (!) körlevelét, amelyben kétségbe vonta, hogy a pozsonyi Vár utcai meglebárnál agyonlőtt két fiatal férfi valóban „ártatlan” volna.

 

A körlevélben azt próbálta sugallni, hogy a Tepláreň melegbárban azért nem tartottak drograzziát, mert azt esetleg homofób eljárásnak bélyegezték volna.

 

 hirdetes_400x285  

A rendőrség szerint a körlevél egyes részei „durván manipulálják a Vár utcai támadást, megbélyegzik az ártatlan áldozatokat és tagadják magát a keresztény hitet”.

 

A rendőrség felrója, hogy az érsek felveti a kérdést, tartottak-e valaha is drograzziát a melegbárban. A rendőrség szerint ez a felvetés „kreatív manipulációs technika”, amely során az illető „kérdésbe rejti valódi gondolatait”.

 

A rendőrség szerint ezzel az érsek meggyalázza a meggyilkoltak emlékét, sérti a nyomozók munkáját és megosztja a társadalmat.

 

A rendőrség bejegyzése nem maradt politikai következmények nélkül. Boris Kollár (házelnök) a bejegyzés alatt írt kommentjében úgy fogalmazott:

 

„Úgy hiszem, hogy az ilyen írások szintén manipulálnak és az önök hülyeségeinek semmi köze a rendőrségi munkához. Ha az érsek törvénysértést követett el, akkor vádolják meg (azután informálhatnak az ügyről tárgyilagosan)”

 

írta, majd hozzátette, hogy a „kedves rendőrség ezeket az internetes hülyeségeket” tartsa meg magának.

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő már nem a rendőrséget vette elő. Szerint Orosch érsek szavai „rendkívül szerencsétlenek és megosztók”, és eleve kontraproduktív megkérdőjelezni az áldozatok ártatlanságát. Heger szerint még belső körlevél esetén is mérlegelni kéne a szavait.

 

Az érem másik oldala

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a progresszív politikusok eleve a keresztény egyházakat (egy az egyben, általánosítva) is felelőssé tették a pozsonyi kettős gyilkosságért. A Progresívne Slovensko (amelynek tagjaként és színeiben indult az elnökválasztáson Zuzna Čaputová) elnöke, Michal Šimečka az Európai Parlament alelnökeként határozati javaslatot terjesztett be a EP elé, amelyben fektetén-fehéren ott szerepelt, hogy az LMBTQ-közösségi elleni gyűlöletért az egyházak is felelősek. Ez az általánosítás nem érte el a rendőrség ingerküszöbét.

 

A rendőrség érdemben akkor sem reagált, mikor a Soros György hálózatához kötődő SME napilap két liberális kommentátora nyilvánosa az interneten gyalázott egy szlovák keresztény énekesnőt, azzal viccelődve, hogy össze kéne varrni (durva célzást téve arra, hogy ne tudjon utódokat szülni).

 

A magyarokat nyíltan gyalázó, magyargyűlöletet és kereszténygyűlöletet szító, sőt korábban az atomháborút kedvező kimenetelként hirdető Arpád Soltész szélsőliberális újságíró kijelentései sem szúrták a szemét a rendőrség közösségi hálóéért felelős illetékeseinek, akkor sem, mikor a Facebookon olyan bejegyzéseket lájkolt, amelyek konzervatív újságírók golyóval történő „beoltásáról” szóltak.

 

A kettős mérce szemmel látható, ráadásul nem ez az első eset. Egy korábbi bejegyzésben a rendőrség hosszan fejtegette, hogy aki békére szólít fel az ukrajnai háború kapcsán, az valójában orosz kollaboráns. Majd elég sajátos logika mentén haladva azt írta, hogy ha támadás éri a Kercsi hidat, az jó hír, mert az infrastruktúra rombolásával csökkent az szemben álló felek érintkezése. Erre néhány órával később az oroszok masszív rakétatámadásokat indítottak az ukrán kritikus infrastruktúra ellen, az érvelés tehát több, mint felháborító volt.

 

Egyébiránt, mikor Rastislav Káčer még jóval külügyminiszteri kinevezése előtt egy interjúban általánosítva irredentának és revizionistának nevezte a magyarokat, az emiatt tett feljelentést a rendőrség egyszerűen lesöpörte az asztalról, mivelhogy nem történt bűncselekmény, hiszen Káčernek joga van véleményt nyilvánítania. Persze, akkor sem született elítélő, elhatárolódó bejegyzés a rendőrség részéről…

 

Az esethez annyit mindenképp hozzá kell tenni, hogy az elkövetőről napvilágra került információk szerint pontosan azért követte el a terrortámadást, hogy szembe fordítsa egymással a társadalom egyes rétegeit. Amint látjuk, egyre inkább úgy fest, hogy sikerrel jár…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.