Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter meg van győződve arról, hogy Szlovákia nem sérti meg az Európai Unió szankcióit. Szerinte ha Oroszország a szankciós listán nem szereplő anyagokat más célra használja fel, akkor nemzetközi szinten kell megoldást keresni. Naď ezt a Denník N azon megállapításai kapcsán nyilatkozta, miszerint a szlovák vámosok rengeteg árut adnak ki orosz fegyvergyártó cégek beszállítóinak. A védelmi miniszter a téma felesleges politizálásáról is beszélt, ami elmondása szerint külpolitikai szinten is árt Szlovákiának.

 

 „Ha gondok vannak, akkor először ki kell deríteni, hogy rendszerszintű problémákról van-e szó, vagy magánszemély esetleg cégek hibájáról. Ezt az elemzés alapján tudni fogjuk, majd megtesszük a konkrét lépéseket”

 

– mondta a miniszter. Szerinte az elemzés a következő napokban, hetekben készülhet el.

 

 hirdetes_400x285  

Naď szerint olyan megoldást lehetne keresni az EU-n belüli vagy az EU-n kívüli országokkal, amely megakadályozza annak lehetőségét, hogy az Orosz Föderáció más célból visszaéljen a szankciós listákon nem szereplő anyagokkal.

 

„De kérem, ne verjük át magunkat, ez még Szlovákiával szemben sem fair. Attól tartok, ez egy standard dolog, ami engem sem tesz boldoggá, de ezek a szankciós lista által megszabott határok“

 

– tette hozzá.

 

Az oroszok által az ukrajnai háborúban használt alkatrészeket exportálhattak Szlovákiából

 

A kettős felhasználású áruk szempontjából szerinte az egyetlen illetékes komponens a gazdasági minisztérium.

 

„Ha azt látjuk a statisztikában, hogy a gazdasági tárcánál lényegesen kevesebb engedélyezési eljárásunk van, akkor erre a gazdasági minisztériumnak kell elsőként felhívnia a figyelmet azzal, hogy vigyázat, amikor a cseheknél több száz engedélyezési eljárás van, akkor nálunk miért csak néhány ”

 

– véli Naď .

 

A Denník N megállapításai szerint a szlovák vámosok rengeteg árut adnak ki orosz fegyvergyártó cégek beszállítóinak is, így Szlovákia állítólag az orosz hadsereg kelléktáraként működik. Az újságírók több ezer különféle áruról beszélnek. Ha katonai célokra is felhasználható árukról van szó, akkor az európai uniós szankciók megsértését jelentheti.

 

A Pénzügyi Igazgatóság (FS) elnöke, Jiří Žežulka tagadja, hogy a Pénzügyi Igazgatóság szervei nem teljesítik kötelezettségeiket. Állítása szerint, ha egy termék vagy személy nem szerepel az Európai Unió szankciós listáján, nincs lehetősége beavatkozni a külföldi üzleti műveletekbe.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!