Nyitókép: TV Markíza/screenshot

 

„Magam is vallásos ember vagyok, de az érsek túllőtt a célon“ – mondta Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter Orosch érsek szavaira reagálva, aki megkérdőjelezte a Tepláreň melegbár előtt meggyilkolt áldozatok ártatlanságát.

 

Hasonlóképpen nyilatkozott a Markíza televízió Testre szabva (Na telo) műsorában Matovič vitapartnere, Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter is, aki szerint az érsek ilyen kijelentései elítélendőek.

 

A nagyszombati érsek körlevelében bizonyítékok nélkül arról polemizált, hogy Matúš Horváth és Juraj Vankulič, akiket a pozsonyi Vár (Zámocká) utcai melegbár előtt meggyilkoltak, valóban ártatlan áldozatok-e voltak. Egyúttal feltette a kérdést: tartottak-e valaha drograzziát a Tepláreň melegbárban?

 hirdetes_810x300  

 

Durvul a közélet: A nagyszombati érsek túlkapását a rendőrség, a rendőrséget Kollár kritizálta keményen

 

2023-as költségvetés

 

A 2023-as költségvetési törvényt az SaS a jelenlegi formájában nem támogatja – jelentette ki Mária Kolíková, az SaS parlamenti képviselője.

 

„Nem bízom a miniszter úr által előterjesztett költségvetésben” – mondta az exminiszter. A kisebbségi kormánynak ezért gondot jelenthet, hogy 76 szavazatot találjon annak érvényesítésére.

 

Kolíková szerint azonban az egész november és december a kompromisszumkereséssel telik majd. „Itt az a lényeg, hogy a kiadások egyharmadánál nincs részletes információ a felhasználás céljáról. Az anyag nem minőségi, így nem lehet támogatni” – mondta Kolíková.

 

Igor Matovič pénzügyminiszter bírálta őt ezért a hozzáállásáért. Szerinte a költségvetés el nem fogadása árt az embereknek.

 

Matovič kikerülte a választ arra a kérdésre, hogy támogatni fogják-e költségvetési tervezetét a független Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselők. Rámutatott arra, hogy az elmúlt két hónapban Tarabáék az ellenzék többi tagjával együtt blokkolták a parlamentet.

 

Kolíková azonban kihangsúlyozta, hogy a  koalíció minden számukra fontos dolgot ezzel a három képviselővel fogad el.

 

Bejegyzett élettársi kapcsolat

 

A bejegyzett élettársi kapcsolat ebben a választási időszakban biztosan nem kerül bevezetésre – mondta Igor Matovič, aki szerint csak a kormány programnyilatkozatában szereplő kötelezettségeket fogják teljesíteni. Ugyanakkor az élettársak betekinthetnek majd az egészségügyi dokumentációba, illetve örökölhetnek majd.

 

Mária Kolíková volt igazságügy-miniszter azt mondta, a Matovič- és a Heger-kormány keretein belül nehéz volt elfogadni bármit is, ami az LMBTI+ személyekkel kapcsolatos.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!