Nyitókép: RTVS

 

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí elnöke a Smer-SD és a Hlas-SD ellenzéki pártok kampányának tartja a választási időszak lerövidítésének lehetőségéről szóló népszavazást. Juraj Blanár (Smer-SD), a parlament alelnöke ezt elutasítja, szerinte a népszavazás a Szlovák Köztársaság állampolgárainak alkotmányos joga. A vitázó felek erről az RTVS 5 perc múlva 12 című politikai vitaműsorában beszéltek. 

 

„A népszavazás januárban lesz, amikor az energiaválság a tetőfokára hág majd. Ilyenkor a Smer választási kampányára pénzt dobálni önző, cinikus és abszolút tiszteletlenség a Szlovák Köztársaság polgáraival szemben”

 

– jelentette ki Remišová.

 

 hirdetes_400x285  

Blanár erre úgy reagált, szerinte nem kellene népszavazást tartani, ha a parlament elfogadná a választási időszak lerövidítését célzó alkotmánymódosítást. „Ez lenne a legolcsóbb megoldás“ – mutatott rá a smeres politikus.

 

Blanár egyúttal azért is bírálta a kormányt, mert nem segíti eléggé az embereket. Remišová erre úgy reagált, hogy több intézkedést is tettek már, például az infláció vagy az energiaválság ellen. Szerinte a kormány a családokat és a kiszolgáltatott csoportokat is segíti.

 

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: az emberek megsegítésének részeként el kell fogadni a jövő évi állami költségvetést.

 

„Ha teljes mértékben segíteni akarunk az embereken, el kell fogadni a költségvetést“

 

– tette hozzá. A Smer-SD-t azért bírálta, mert az esetleges támogatást az előrehozott választások kihirdetéséhez köti.

 

Blanár úgy véli, módosítani kellene a költségvetés tervezetét. „Hárommilliárdot szeretnénk átcsoportosítani az egészségügyre, az oktatásra és a szociális ügyekre” – mondta.

 

A vitázók egyetértettek abban, hogy elégedettek a múlt heti összevont választások eredményével. „Nekünk a régiókban nagyon jól sikerültek a választások” – mutatott rá Remišová.

 

A parlament alelnöke azonban úgy véli, a szociáldemokrácia nyerte a választást. „Ha összeszámoljuk a Smer-SD-re és a Hlas-SD-re adott összes szavazatot, akkor kiderül, hogy a szlovák társadalom más politikát akar, mint amit ez a kormány képvisel” – tette hozzá Blanár.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!