Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A munkaügyi minisztérium átfogó módosításra készül a rokkantnyugdíjak kapcsán. Újrakategorizálná a betegségeket és megemelné a rokkantsági járadékot is. A javaslat már tárcaközi egyeztetésen van, ha a törvényhozás áldását adja rá, akkor a jövő év derekától lesz hatályos a szabályozás.

 

A Pravda napilap közlése szerint átdolgoznák a leszázalékolás módszertanát is, úgy módosítva a munkaképtelenségre vonatkozó sávokat, hogy az „megfeleljen az egészségkárosodás mértékének, és lehetővé tegye az új betegségek bevezetését a rendszerbe, amelyek összhangba vannak a jelenlegi orvostudományi ismeretekkel”.

 

Ez elvileg oda vezet, hogy nagyobb értékű lesz a munkaképesség csökkenésének százalékban megállapított szintje, ami pedig magasabb rokkantsági nyugdíjat jelent. Mennyivel?

 

 hirdetes_810x300  

A javaslat szerint akár 70 százalékkal is, feltéve, hogy a javaslat mellékletében felsorolt 24 betegség valamelyikéről van szó. Ez a gyakorlatban 5300 rokkantnyugdíjas járadékát emelné meg 22,60 euróval.

 

Másik 73 betegség a „70 százalék” alatti kategóriából a „70 százalék feletti” kategóriába kerül át. Ez várhatóan azt eredményezi, hogy a 70 százalék felletti értékben csökkent munkaképességűek rokkantsági nyugdíja nagyjából 180 euróval fog emelkedni. Ez 16 100 embert érint.

 

Az egyik kategóriából másikba történő átsorolásokat a Szociális Biztosító orvosi bizottságának döntései alapján végzik majd, az érintettek egészségügyi állapotának felmérését szolgáló hatósági ellenőrzések alkalmával.

 

Az egész procedúra azonban több évig is eltarthat, a javaslat szerint az érintettek egynegyedének besorolását 2023-ban, 50 százalékuk esetében 2024-ben, a fennmaradó egynegyednél pedig 2025-ben bírálnák el.

 

A módosítás – ha a parlament is elfogadja – a Szociális Biztosító kiadásait évi 5,4 millió euróval emelné a jövő évben, 2024-ben viszont már 47,2 millió euróval, 2025-ben pedig 70,2 millió euróval.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!