Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Az önkormányzati választásokon elkövetett választási csalásokat alaposan ki fogják vizsgálni. Ezt a közigazgatási bírósági rendtartás módosítása teszi lehetővé, amelyet szerdán fogadott el a parlament.

 

A módosítás bevezeti a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Közigazgatási Bírósága számára azokat a szabványokat, eszközöket és határidőket, amelyekkel a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága rendelkezett a választási panaszok kivizsgálására a 2020-ban jóváhagyott igazságügyi reformig.

 

A módosítás legjelentősebb hozadéka az a lehetőség, hogy a bíróság elutasíthatja a megalapozatlan választási panaszokat, ami nem fogja túlterhelni a bíróságot, valamint a határozathozatali határidő meghosszabbítása, amely lehetővé teszi, hogy a bíróság bírót küldjön ki közvetlenül a „tett helyszínére“, hogy kivizsgálja az állítólagos választási csalást.

 hirdetes_300x300  

 

Ha ez nem így lenne, akkor a bíróságnak nagyon rövid időn belül kellene döntenie, ami a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságának jelenlegi kapacitását tekintve – a bírók egyharmada továbbra is hiányzik – hátrányos hatást gyakorolna a panasztevőkre és az ügy megfelelő kivizsgálására.

 

A törvényben rögzített átmeneti rendelkezések értelmében az új szabályokat a 2022-es önkormányzati választásokkal összefüggésben benyújtott választási panaszokra is vonatkozni fog.

 

Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!