Nyitókép: pluska

 

Ritkán látható öngólt rúgott Richard Sulík pártja tegnap a parlamentben. Az SaS ugyanis saját képviselőinek köszönhetően váltotta le tagját, Jana Bittó Cigánikovát a parlament egészségügyi bizottságának éléről.

 

Az SaS ezzel komoly reputációs vereséget szenvedett, ráadásul a gyűlölt Igor Matovičot és az OĽaNO-t sem vádolhatják, kizárólag saját magukat.

 

Az történt ugyanis, hogy az ellenzék, látva az aktuális parlamenti erőviszonyokat, indítványozta Cigániková leváltását. Az ilyen szavazás titkos, azaz nem tudni, ki hogy szavazott.

 hirdetes_300x300  

 

Az OĽaNO, látva a csapdát, úgy döntött, hogy titkos szavazásról lévén szó, át sem veszik a szavazócédulákat. Nem akartak részesei lenni a játéknak.

 

A többiek viszont beleálltak, maguk az SaS képviselői sem vették észre a veszélyt.

 

És itt volt a bibi. A liberális párt 20 képviselője ugyanis pont arra volt elég, hogy a parlament határozatképes legyen. Amennyiben az SaS az OĽaNO-hoz hasonlóan átlátott volna a szitán és nem asszisztál a leváltáshoz, nincs elég képviselő, a parlament határozatképtelen és Cigániková még ma is az egészségügyi bizottság élén lenne.

 

A Martin Čepček (független képviselő) által benyújtott javaslatot a jelenlévő 91 képviselő közül 67-en támogatták. 22 képviselő Bittó Cigániková leváltása ellen volt, ketten tartózkodtak. Leváltásához a jelenlévő képviselők többségének jóváhagyására volt szükség.

 

De Sulíkék belesétáltak a csapdába. A 91 leadott szavazat alapján végül hiába szavazott (vélhetően) minden SaS-es a leváltás ellen, a többség ezt másként gondolta. Cigániková így „nincs többé”.

 

Cigániková egyébként az egyik legszabadelvűbb, legképzetlenebb, a vulgaritásoktól, kocsmai verekedésektől sem megriadó képviselők közé tartozik, aki nem szavazta meg a kormányprogramot sem. Kezdettől fogva nem volt semmi keresnivalója az egészségügyi bizottság élén. A dolgok tehát rendeződtek. A sors fintora, hogy az SaS aktív közreműködésével.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.