Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Egy biológiai férfi – mindennemű nemváltoztató beavatkozás vagy „kezelés” nélkül – azt kért a zólyomi anyakönyvi hivataltól, hogy nemét férfi helyett írják át nőre, mivelhogy ő transzszexuális. A hivatal elutasította a kérést, mire az illető perre vitte a dolgot. Elsőfokon a bíróság az anyakönyvi hivatalnak adott igazat, ám az ügy átkerült a Legfelsőbb Közigazgatási Bírósághoz, amely most a felperes javára döntött.

 

Az esetre, ami miatt a bírósági eljárások elindultak, még 2019-ben került sor. A Besztercebányai Kerületi Bíróság azért adott igazat a zólyomi hivatalnak, mert a kérvényező nem nyújtott be igazolást nemváltoztató műtétről.

 

Az illető erre fellebbezett, az ügy átkerült a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságra, ami viszont semmissé tette az elsőfokú ítéletet. Beszédes, hogy a bíróság szóvivője már az indoklásban is nőnemben beszélt a sajtónak a transznemű felperesről.

 

 hirdetes_810x300  

Az egész helyzetről rengeteget elárul, hogy a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság ugyan elismeri, hogy a felperes nem nyújtott be igazolást a műtéti nemváltoztatásról, de Szlovákia általános törvényi kerete nem is határozza meg, milyen iratokkal kell az ilyesmit alátámasztani. Mindezt megkoronázandó a fellebviteli bíróság az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlatára hivatkozik az ilyen esetekben. 

 

A döntés miatt az ügy most visszakerül elsőfokra a Besztercebányai Kerületi Bírósághoz, aminek most már kötelezően figyelembe kell vennie az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlatát döntésének meghozatalánál. 

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szlovákiai bíróságok nem először ítélnek az LMBTQ-személyek javára sokat vitatott módon. Október végén egy argentin állampolgár javára döntött a Zsolnai Kerületi Bíróság, aki állandó lakhelyre való bejegyzésért folyamodott, arra hivatkozva, hogy homoszexuális házasságot kötött egy azon a címen élő szlovák állampolgárral. Az argentint a szlovák idegenrendészet perelte be, és vesztett. Egyelőre nem derült ki, hogy az idegenrendészet fellebbez-e a döntés ellen.

 

Standard.sk, Postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!