Nyitókép: ČTK/PAP

 

Decemberben átadják az elsőt abból a 15 Leopard 2 A4-es harckocsiból, amelyeket Németország az Ukrajnának adományozott 30 gyalogsági harcjármű (BVP-1) pótlásaként biztosít Szlovákia számára. A többi harckocsi fokozatosan érkezik meg 2023 végéig. A védelmi minisztérium kedden Brüsszelben írta alá a vonatkozó megállapodásokat. Ezzel befejezte a több hónapos tárgyalásokat a német védelmi minisztériummal és a Rheinmetall céggel – tájékoztatott Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi tárca szóvivője.

 

A tárca tájékoztatása szerint a tankok a gyártóüzemben javításon esnek át, hogy készen álljanak az üzemszerű bevetésre, emellett több alkatrész korszerűsítésére is sor kerül. Olyan kommunikációs és információs rendszerekkel látják el őket, amelyek kompatibilisek lesznek a szlovák fegyveres erőkben bevezetett rendszerekkel.

 

Az adomány magában foglalja a harckocsihoz tartozó lőszert, a legénység kiképzését és a tankok karbantartást, valamint a pótalkatrészeket és a logisztikai támogatást is. A tankok sofőrjeinek kiképzése a következő hetekben kezdődik Németországban.

 hirdetes_300x300  

 

„A szlovák honvédség ily módon nyugati gyártású harckocsikra tesz szert, amelyhez gond nélkül képes lesz beszerezni az alkatrészeket, mindemellett a karbantartással és korszerűsítéssel kapcsolatos szolgáltatásokat is be tudja biztosítani. Ezzel egyidejűleg megerősítjük kétoldalú együttműködésünket Németországgal, amely jelenleg Európa védelmi képességeinek kiépítésében fontos szerepet vállal”

 

– mondta Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter.

 

Martin Sklenár, a védelmi tárca védelempolitikai osztályának főigazgatója rámutatott, hogy a Leopard harckocsik felszerelésébe való integrálásával a Szlovák Köztársaság fegyveres ereje nemcsak áttér az újabb technológiára, hanem erősíti a saját és a kollektív védelmi képességét is.

 

„A Leopard harckocsikat 18 ország, köztük Lengyelország, Magyarország és természetesen Németország használja, amelyek együttműködnek az üzemeltetésben, a logisztikában, a modernizálásban és a kiképzésben. Ez lehetőséget ad arra, hogy mindegyikükkel mélyebb együttműködésre tegyünk szert“

 

– magyarázta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!