Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR/Ľuboš Bilačič

 

Szlovákia megerősítette biztonságát. Mind a nemzeti, mind a nemzetközi rendszerek teljesen készültségben vannak. Szlovákia minden eddiginél jobban biztosította légvédelmét – jelentette ki Eduard Heger miniszterelnök és Jaroslav Naď védelmi miniszter (mindketten OĽANO) a Lengyelország területére becsapódó rakéta kapcsán.

 

Naď kijelentette, hogy minden intézkedést megtesznek a szlovák terület és a polgárok biztonsága érdekében.

 

„Megerősíthetem, hogy vannak olyan megfigyelőrendszerek, amelyeket különböző NATO-szövetségesek telepítettek, különféle drónok és hasonló rendszerek, amelyek biztosítják a térség feletti áttekintését“

 

 hirdetes_810x300  

– tette hozzá.

 

Naď szerint Szlovákiában sem zárható ki a lengyelországihoz hasonló forgatókönyv. Az embereknek óvatosnak és körültekintőnek kell lenniük.

 

„A veszélye annak, hogy hasonló incidens megtörténik, továbbra is fennáll, és mindaddig fenn is fog állni, amíg Oroszország háborúban áll Ukrajnával, mert szomszédos ország vagyunk“

 

– mutatott rá Heger.

 

Szerinte Oroszországnak le kell állítania az Ukrajna elleni „értelmetlen támadását“.

 

Heger szerint egyelőre nem szabad spekulációkba bocsátkozni a lengyel-ukrán határon történt rakétarobbanás okairól, ugyanis az esetet még vizsgálják. Azt azonban leszögezte, hogy „az orosz kezdeményezés nélkül egyáltalán nem történt volna meg a tegnapi incidens.”

 

Jaroslav Naď szerint akármelyik forgatókönyv bizonyul valósnak, egyértelmű, hogy Lengyelország az orosz agresszió ártatlan áldozata lett.

 

A miniszterelnök egyúttal arra is figyelmeztette az embereket, figyeljenek oda, milyen hírek terjednek az interneten. Megerősítette, hogy már észleltek dezinformációkat.

 

„Kérem, legyenek óvatosak, és ellenőrizzék az összes forrást“

 

– szólított fel.

 

Teraz.sk, Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.