Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) egyetért a kormány javaslatával az orvosok további béremeléséről. Ugyanakkor azt kérik, hogy a ledolgozott évekkel kapcsolatos együtthatót (koefficienst) az átlagkereset 0,03-szorosára emeljék – jelentette ki Peter Visolajský, a szakszervezetek elnöke, hozzátéve, hogy ha a kormány elfogadja a feltételüket és megoldást kínál a másik hét követelésre, akkor hajlandóak megegyezni. A szakszervezet ajánlata november 30-ig tart.

 

„A LOZ eláll attól a követeléstől, hogy az atesztációval rendelkező orvosok az országos átlagbér 2,8-szorosát kapják, és elfogadja a kormány javaslatát a nemzetgazdasági átlagbér 2,5-szeresére. A LOZ az atesztációval nem rendelkező orvosok átlagbérének 1,7-szeres emelésére vonatkozó igénytől is eláll, és elfogadja a kormány javaslatát a nemzetgazdasági átlagbér 1,4-szeresére. A LOZ visszalép attól a követeléstől is, hogy a ledolgozott évekkel kapcsolatos koefficienst az átlagkereset 0,05-szörösére emeljék, és az atesztációval rendelkező, ill. nem rendelkező orvosoknak a nemzetgazdasági átagbér 0,03-szorosát javasolja 30 éves gyakorlati korláttal“

 

– jelentette ki Visolajský.

 

 hirdetes_810x300  

Hangsúlyozta: ez az egyetlen engedmény, amelyet az orvosszakszervezet hajlandó megtenni. „A másik hét követelést illetően – a bérek kivételével – nem hátrálunk meg, és követeljük, hogy a kormány oldja meg azokat” – jelentette ki Visolajský. Ha a kormány nem köt megállapodást, a LOZ ragaszkodni fog az eredeti követelésekhez.

 

„Ha a kormány elutasítja kéréseinket, akkor december 1-jétől teljes felelősséget vállal az egészségügyi ellátásért”

 

– jelentette ki Visolajský.

 

A következő kormányülés az orvosszakszervezet tagjaival november 21-én, hétfőn 10.00 órakor lesz a kormányhivatalában, Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök részvétele nélkül.

 

Október elején 31 szlovákiai kórház több mint 2100 orvosa nyújtotta be kollektív felmondását. Az orvosszakszervezeti képviselők a rendszer jelenlegi állapotának rosszallásával magyarázták a felmondásukat. Ragaszkodnak az ágazat helyzetének javítása érdekében megfogalmazott nyolc követelés teljesítéséhez.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!