Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti képviselő bízik abban, hogy hétfőn (november 21-én) megállapodás születik a kormány és a Szlovák Orvosszakszervezet között, és az orvosok visszavonják felmondásaikat. Észszerű lépésnek tartja az orvosok legújabb engedményét a fizetések kérdésében. Mindezt az RTVS Szombati párbeszédek c. műsorában mondta el, ahol vitapartnere, Juraj Blanár (Smer-SD) kijelentette: arra számít, hogy a kormány az orvosok mind a nyolc követelését teljesíti.

 

„Meggyőződésem, napok kérdése, hogy mikor sikerül megállapodnunk. Mert mindkét fél részéről megvan az akarat a megegyezésre. Az orvosok látják, hogy próbálkozunk“

 

– mondta Šeliga.

 

  hirdetes_300x300   

A Szlovák Orvosszakszervezet elfogadja a kormány javaslatával az orvosok béremeléséről, de többet szeretnének a ledolgozott évekért

 

Nagyon „örvendetes lépésnek“ nevezte az orvosok bérkérdésben tett engedményét, amelyet az Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) szombaton közölt, de emellett a többi hét követelmény teljesítését kérte a kormánytól. Kijelentette, hogy a kormány kész minden igényt mielőbb teljesíteni, pénzügyi szempontból is.

 

„Az orvosok nem hülyék. Látják, hogy mi történik“

 

– utalt Šeliga Blanár állításaira, miszerint a jelenlegi koalíció okolható az egészségügyi rendszer jelenlegi állapotáért. Blanár szerint a Smer bízik abban, hogy a kormány teljesíti az orvosok összes követelését.

 

E témában azonban aktívabb hozzáállást várna Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnöktől. Blanár bírálta külföldi munkaútjait abban az időben, amikor az egészségügyi szektor válságát kellene megoldania. „A miniszterelnök nem fordít erre kellő figyelmet. Mi a fontosabb annál, mint ennek az összeomlásnak a megoldása, ami itt van?“ – tette fel a kérdést Blanár.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!