Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

A kormány és a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) hétfőn délelőtt egyeztet az egészségügy jelenlegi helyzetéről. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter attól tart, hogy a szakszervezet vezetői nem lépnek vissza a fizetésemelések ügyében. Ezért arra kéri az orvosokat, hogy maradjanak a betegeknél, tette közzé közösségi oldalán.

 

„A 2023-ra törvényileg előírt 6,9 százalékos fizetésemelésen túl jövőre további 247 millió eurót bűvészkedtünk ki. Ráadásul a következő években már a megemelt fizetések valorizálódnak tovább. Őszintén mondom, azt gondoltam, hogy az Orvosszakszervezet értékelni fogja azt az újabb félmilliárd eurót, amit e nehéz időkben az egészségügyi dolgozók fizetésére szánunk. Sajnos, nem így történt. A szakszervezeti vezetők inkább az orvosok győzködésébe kezdtek, hogy hagyják magukra a betegeket és nyújtsák be felmondásukat”

 

– írta Matovič.

 

 hirdetes_810x300  

A találkozó a tervek szerint 10 órakor kezdődik a kormányhivatalban a pénzügyminiszter, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt) és az orvosi szakszervezetek képviselői részvételével. Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök hollandiai üzleti útja miatt nem vesz részt a tárgyalásokon.

 

Sulík: Előrehozott választások már nem lesznek

 

Vasárnap (november 20.) Matovič megismételte, hogy a LOZ számára a legutóbbi ülésen előterjesztett, az orvosok béremelésére vonatkozó ajánlat végleges. Attól tart azonban, hogy az orvosi szakszervezetek ragaszkodni fognak eddigi követeléseikhez, bár a kormány már a csehországi fizetések fölé emelte az orvosok fizetését. Matovič ezért arra kéri az orvosokat, hogy maradjanak a betegekkel a kórházakban.

 

Heger az orvosoknak: Akár 4 ezer eurót is kereshetnek, ami több, mint Csehországban. Ez a mi ajánlatunk

 

„Attól tartok, ez a forgatókönyv. (…) Az LOZ többet, többet, többet és többet akar. (…) Őszintén szólva nagyon szeretnék hozzátenni még egymilliárdot, de tényleg nem tudunk többet adni. És sajnos nem is fogunk. Ha ez megtörténik, tisztességes megítélést és humánus hozzáállást kérek a páciensekez”

 

– írta a közösségi oldalán.

 

Hogy látod a szlovák egészségügy helyzetét?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Utoljára szerdán (november 16-án) tárgyaltak a szakszervezetisek a kormánnyal, de nem született megállapodás. A pénzügyminiszter a tárgyalás után a kórházi orvosok béremelésére vonatkozó kiegészítő ajánlatról tájékoztatott. A LOZ szombaton (november 19.) arról számolt be, hogy hajlandóak elfogadni az ajánlatot, ha a kormány minden orvos esetében megemeli a többéves szakmai gyakorlatra vonatkozó együtthatót, és megoldást nyújt a többi hét követelményre is. A kormány válaszul azt mondta, ragaszkodik az eredeti ajánlathoz, amely végleges.

 

Október elején 31 szlovákiai kórház több mint 2100 orvosa nyújtotta be kollektív felmondását. Az orvosszakszervezeti képviselők a rendszer jelenlegi állapotának romlásával magyarázták a felmondást. Ugyanakkor a smeres kormányok alatt, amikor az ágazaton belüli körülmények romlottak és szétlopták az egészségügyet, csendben voltak. Most ragaszkodnak az ágazat helyzetének javítása érdekében megfogalmazott nyolcpontos követelés teljesítéséhez.

 

teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!