Belföld

Egyelőre nincs megegyezés a szakszervezet és a kormány között. Az orvosok kevesellik a havi 4240 eurós fizetést

Egy hete maradt a kormánynak a helyzet békés rendezése érdekében.

Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

A kormányhivatalban ülésezik a központi válságstáb az orvosokkal való megegyezés elmaradása miatt. Így már csak egy hete maradt a kormánynak arra, hogy tető alá hozza a Szlovák Orvosszakszervezettel való bérmegállapodást. Ellenkező esetben 2100 orvos felmondása várható, ami a sürgősségi ellátáson kívül a szlovák egészségügy teljes leállását eredményezheti.

 

A felek a 8 pontból 7-ben már megegyeztek. A problémát az jelenti, hogy az orvosszakszervezeti vezetők kevesellik a 35 százalékos, immár 4 240 eurót garantáló fizetésemelést. Azaz a csehországi orvosi béreknél is magasabb fizetést szeretnének.

 

A különbözet évi 50 millió euró jelent. Igor Matovič pénzügyminiszter azonban már jelezte, hogy a 4 240 eurós bér a jelenlegi felső határa annak, amit az ország a magas energiaárak, infláció, háborús helyzetből adódó komplikációk miatt meg tud engedni.

 

A téma a társadalmat is megosztja. Vannak, akik zsarolásnak, mások megalapozott követelésnek tartják az orvosok fizetési igényeit.

 

Hogy látod a szlovák egészségügy helyzetét?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Átmeneti megoldást a válsághelyzet kihirdetése jelenthet, mely kötelezheti az orvosokat arra, hogy felmondásuk ellenére is folytassák a munkát.

 

A helyzet tehát továbbra is nyitott, a tanácskozás folytatódik. Az biztos, hogy elérhető egészségügyi ellátásra mindannyiunknak szüksége van.

 

Várható, hogy a mai tárgyalások után Igor Matovč és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a kamerák elé áll hogy tájékoztasson, milyen megoldások jöhetnek szóba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket