Nyitókép: pxhere.com

 

Az eperjesi kórház december 1-jétől nem hívja be az előre betervezett műtétekre a betegeket. 472 orvosukból 144 továbbra is felmondási idejét tölti. Ugyanilyen döntésről tájékoztatott az érsekújvári és a Pozsonyi Egyetemi Kórház is.

 

A Pozsonyi Egyetemi Kórház közlése szerint december 1-jétől nem rendeli be a betegeket a tervezett műtétekre. A pácienseket már elkezdték kiértesíteni a betegfelvétel korlátozásáról.

 

Eva Kliská, a kórház szóvivője szerint csütörtökön a koraesti órákban kapott egy levelet az egészségügyi minisztériumtól, hogy miként járjanak el a továbbiakban. A kórházigazgató utasítására megkezdték a felkészülést arra, hogy december 1-jétől vészhelyzeti üzemmódra térjenek át. A kórház már el is kezdte kiértesíteni a betegeket arra az esetre, ha a LOZ és a kormány nem jutna egyezségre, és az orvosok nem vonnák vissza felmondásukat.

 

 hirdetes_810x300  

A Pozsonyi Egyetemi Kórházban hetente 130 tervezett műtétet hajtanak végre, ami azt jelenti, hogy öt nap alatt nagyjából 650-et kellene elhalasztani.

 

Egyelőre 31 orvos vonta vissza korábbi felmondását, miközben 477 orvosuk továbbra is fenntartja azt, hogy távozik.

 

Az Érsekújvári Egyetemi Kórház is törli a tervezett műtéteket

 

Érsekújvárban sem jobb a helyzet. Decembertől itt sem tudják elvégezni a tervezett műtéteket, csak a halaszthatatlan egészségügyi ellátást fogják tudni biztosítani.

 

Karol Hajnovič kórházigazgató közlése szerint az onkológiai betegségek gyógykezelését és a dialízises vagy biológiai gyógyítást továbbra is folytatni fogják.

 

A fentebb már említett minisztériumi levél szerint a tervezett műtétek közül egyelőre csak azokat végezhetik el, amelyek halasztása veszélyeztetné a beteg életét és egészségét. Az olyan bennfekvő kórházi ellátást, mely nem esik a halaszthatatlan egészségügyi ellátás kategóriájába, visszahívásig felfüggesztik.

 

Érsekújvárban 235 orvosból 48 mondott fel. Az első négy decemberi napra egyelőre meg tudták oldani a szolgálatokat úgy, hogy biztosítsák a betegellátást a kórházban.

 

Az eperjesi kórház sem rendeli be a betegeket a tervezett műtétekre

 

„Jelenleg még teljes mértékben biztosítjuk az egészségügyi ellátást, de a december 1-je utáni műtétekre nem rendeljük be a betegeket”

 

közölte a kórház.

 

„Ezenkívül néhány orvos fokozatosan felmondja a szolgálatteljesítést a sürgősségi szolgálaton decemberre, a mai naphoz 59-en vannak”

 

mondta Ľubomír Šarník eperjesi kórházigazgató.

 

Szavai szerint a kórháznak van kidolgozott válságterve arra az esetre, ha nem sikerülne megegyeznie az orvosszakszervezetnek a kormánnyal.

 

„A terv részleteiről a jövő hét folyamán adunk tájékoztatást”

 

tette hozzá Šarník.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!