Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A januári népszavazáson külföldről is lehet szavazni, a szavazólap előzetes elküldésével. A szavazólapot december 2-ig, péntekig lehet igényelni. Ha a Szlovák Köztársaságban állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok szeretnének szavazni a népszavazáson, akkor a saját önkormányzatukhoz kell fordulniuk, az állandó lakhellyel nem rendelkezőknek pedig a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumához.

 

A postai úton történő szavazást levélben vagy elektronikusan is lehet kérni. A Szlovák Köztársaságban állandó lakóhellyel rendelkező választópolgár a kérelmét annak az önkormányzatnak a címére küldi, amelyben állandó lakhelye van, az állandó lakhellyel nem rendelkező választó pedig a belügyminisztérium címére. A jelentkezési lapot, valamint a belügyminisztérium címét a tárca honlapján lehet megtekinteni.

 

„A meghatározott határidő után beérkező kérelmeket nem vesszük figyelembe” – figyelmeztetett a tárca. A kérelemnek ezért legkésőbb péntekig meg kell érkeznie.

  hirdetes_300x300   

 

Az önkormányzat, illetve a belügyminisztérium népszavazási borítékot és szavazólapot juttat el azoknak, akik időben, legkésőbb a népszavazás előtt 35 nappal postai úton kérik a szavazást. A választó a szavazólapon az „igen” vagy „nem” választ karikázza be. Majd a szavazólapot beleteszi a népszavazási borítékba, amit aztán egy „VÁLASZTÁS POSTAI ÚTON – ELECTION BY MAIL” jelszóval ellátott visszaküldhető borítékba tesz. Címzettként az önkormányzati hivatalt (illetve a belügyminisztérium székhelyét), feladónak pedig a választópolgár címét kell feltüntetni.

 

A visszaküldhető boríték postai úton történő elküldésével járó költségeket a feladó fizeti. A borítékokat úgy kell feladni, hogy azokat legkésőbb a népszavazást megelőző utolsó munkanapon, azaz 2023. január 20-ig kézbesítsék. A népszavazáson annak az állampolgárnak van szavazati joga, aki a Szlovák Köztársaság parlamenti választásán is szavazati joggal bír, vagyis nagykorú.

 

A népszavazást 2023. január 21-én tartják. Az emberek elmondhatják véleményüket arról, hogy egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás vagy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának határozata alapján lerövidítsék a választási időszakot. Ezt az alkotmánymódosítással kell biztosítani. A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!