Nyitókép: Markíza live, reprofoto

 

A kormány és a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) szombati (november 26-i) megállapodásának nyertesei a betegek. Ezt a Markíza Na Telo (Testre szabva) című vitaműsorában Peter Pčolinský (Sme rodina), a parlament alelnöke nyilatkozta. Értve ezalatt azt, hogy nem lesz korlátozva a betegek számára az egészségügyi ellátás. A műsor másik vendége, a Smer-SD párt elnöke, Robert Fico tiszteletben tartja a megkötött megállapodást.

 

Pčolinský rámutatott, az orvosok követeléseit teljesítették, de valamiben nekik is engedniük kellett.

 

„Az orvosok és a kormány kompromisszumot kötött”

 

 hirdetes_300x300  

– értékelte. Fico szerint helyes, hogy a parlament ebbe az irányba gyakorolt ​​nyomást, és fontos szerepet játszott az egyezség megkötésében. Pčolinský hozzátette, hogy Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter közreműködése nélkül nem jött volna létre a megállapodás.

 

A beszélgetők az energiaárak alakulásáról is szóltak. Pčolinský elmondta, hogy a a parlamentben jövő héten beterjesztik az ezzel kapcsolatos jogszabályt.

 

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a növekedés a lehető legkisebb legyen”

 

– mondta Pčolinský. Feltételezi, hogy az emberek jövő vasárnapig (december 4-ig) megtudják, mennyivel fizetnek többet az energiáért. Fico szerint „az embereknek nem kell mézesmadzagot húzni az orruk előtt”. Szerinte ha észszerű törvényeket terjesztenek elő a parlamentben, akkor támogatni fogják azokat.

 

Fico szerint a költségvetési tervezet Szlovákia történelmi eladósodását okozza. „A költségvetést ebben a formában nem tudjuk támogatni” – mondta a Smer-SD vezetője. Pčolinský nem tudta megmondani, lesz-e elég szavazat a parlamentben a 2023-as költségvetés elfogadásához. Pártja minisztere, Milan Krajniak ezzel szemben optimista.

 

Körkép.sk/Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!