Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Szlovákia egyre nagyobb katonai segítséget nyújt Ukrajnának. Bár a mainstream szlovák sajtó „közvetett” támogatásról beszél, a kelet-szovákiai fegyverzet-karbantartási központ létrehozása ennek a kifejezésnek jócskán a határán mozog. A létesítményt a németek hozták létre Kijevnek szánt felajánlásként . A német haditechnikai gépészek már Nagymihályon vannak, hogy elindítsák a projektet.

 

A németek szeptemberben vetették fel egy ukrán határhoz közeli helyen, de nem Ukrajna területén létrehozandó javítóközpont ötletét, amely az Ukrajnának átadott fegyverek karbantartását támogatná – lévén, hogy Ukrajna területén nincs biztonság hely erre a célra.

 

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter szerint azért esett a választás Szlovákiára, mert „a szlovák-német kétoldalú kapcsolatokra való tekintettel és az Ukrajna támogatását illető elkötelezettség miatt a képviselőink régóta dolgoztak egy megállapodáson, hogy a javításokat minél hamarabb elkezdhessük”.

 

 hirdetes_300x300  

A javításokat a nagymihályi katonai létesítményben végzik majd el. Christine Lambrecht német védelmi miniszter pedig korábban arról beszélt, hogy a német szakértők Szlovákiában a haditechnika szokványos karbantartási és javítási munkálatait látják el a sérült német technika esetében.

 

A projekt hátterében vélhetően a Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegek kapcsán tapasztaltak állank. Németországból ezekből eddig 14-et adott át ebből a típusú lövegből. A hatalmas igénybevétel miatt (napi 300 lövést adnak le velük) és a nem mindig szakszerű kezelés okán 6 önjáró löveget Litvániába kellett szállítani javításra.

 

Csakhogy alkatrészekkel a javításhoz sem a német haderő, sem a gyártó nem rendelkezett, így a litván mérnökök a hat gépből egyet szétkaptak, és annak darabjaiból tették működőképessé a másik ötöt.

 

Márpedig Németország a tervei szerint több mint 100 darab PzH 2000-es önjáró löveget akar leszállítani Ukrajnának jövő év júniusától.

 

A szlovák hivatalos közlések szerint Szlovákia a helyszín biztosításán kívül semmivel sem járul hozzá az Ukrajnának adott német haditechnika javításához.

 

„Szlovákia nem járul hozzá sem személyi, sem anyagi, sem pénzügyi értelemben a javítások lebonyolításához, kivéve a helyszínt, az áram illetve vízszolgáltatást. Minden javítással kapcsolatos költséget a német védelmi minisztérium fizet”

 

idézte Martina Kovaľ Kakaščíkovát, a védelmi tárca szóvivőjét a Pravda baloldali napilap.

 

A védelmi minisztérium állítja, a program semmilyen „körülmények között nem veszélyezteti” sem Nagymihály városának, sem a város környékeének biztonságát, példaként pedig a litván javítóközpontok működését említette, amelyeket szintúgy egy orosz támadás sem ért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.