A Főügyészség megszüntette a Fico és Kaliňák ellen indított büntetőeljárást az Alkonyat-ügyben - Körkép.sk
Belföld

A Főügyészség megszüntette a Fico és Kaliňák ellen indított büntetőeljárást az Alkonyat-ügyben

A főügyész első helyettese szerint az eljárás olyan ügyben indult, amely nem bűncselekmény.

Nyitókép: SITA/Marko Erd

 

A Főügyészség megszüntette a Smer-SD vezetője, Robert Fico és három másik személy ellen indított büntetőeljárást az Alkonyat-ügyben. Ennek oka, hogy a Büntető törvénykönyv rendelkezéseinek megsértését regisztrálták – tájékoztatott Maroš Žilinka főügyész.

 

A gyanúsítottak indítványáról Jozef Kandera, a főügyész első helyettese döntött a főügyész nevében. Žilinka elmondása szerint az első helyettes megszüntette a négy gyanúsított ellen indított büntetőeljárást, valamint a bűnszervezet létrehozása és támogatása miatt indított büntetőeljárásról szóló határozatot.

 

„Hiányoznak olyan alapvető dolgok, mint például annak a pontos meghatározása, hogy R. F. és R. K. mikor és hol követte el a bűnszervezet létrehozásának bűncselekményét“

 

– mondta Kandera, hozzátéve, hogy nincs meghatározva az az időszak sem, amikor ezek a személyek feltételezhetően a csoport tagjaként tevékenykedtek.

 

Mindemellett más, bűnözői csoportra jellemző elemek szintén hiányoznak. Hangsúlyozta, hogy az eljárás olyan ügyben indult, amely nem bűncselekmény. Visszautasította, hogy ellentmondás lenne a Legfelsőbb Bíróság és a Főügyészség ítélkezési gyakorlata között.

 

„A büntetőeljáráshoz fűződő érdek, vagyis a bűncselekmény megfelelő felderítése és a tettesek megbüntetése soha nem lehet magasabb érdek, mint a büntetőeljárás törvényességének elve“

 

–  jelenetette ki Žilinka, hozzátéve, hogy ebben az esetben törvénysértés történt az eljárás során. Hozzátette, hogy a bűnüldöző szervek határozatainak megsemmisítését követően utasították a nyomozót, hogy ismételten járjon el és döntsön az ügyben.

 

Robert Fico parlamenti képviselő azt mondta, tiszteletben tartja a Főügyészség döntését. Hangsúlyozta, hogy nem ismeri a főügyészt, senki sem lépett vele kapcsolatban, és senki sem gyakorolt rá nyomást a Smerből.

 

Robert Kaliňák volt belügyminiszter szerint a Főügyészség nem dönthetett másként. Véleménye szerint a büntetőeljárás elindítása súlyos hiba volt. Megismételte, hogy szerinte politikai megrendelésről volt szó. „Ez az indítvány bukásra volt ítélve“ – mondta.

 

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója áprilisban indított büntetőeljárást Robert Fico volt miniszterelnököt és Robert Kaliňák volt belügyminiszter (mindketten Smer-SD) ellen az Alkonyat-ügy keretében, bűnszervezet létrehozásának és támogatásának bűntette, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok ismételt veszélyeztetésének gyanúja miatt. Az ügyben eredetileg Norbert B. nyitrai üzletember és Tibor G. volt országos rendőrfőkapitány ellen indult vizsgálat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. nov. 30. 14:03

ezt felesleges kommentálni sajnos ilyen államban élunk

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket