Nyitókép: Getty Images

 

A nyár végén a gyógyszertárak arról számoltak be, hogy hiány van bizonyos gyógyszerekből. Ilyenek voltak például a vérnyomás beállítására, a vérrögök kezelésére, illetve a szív- és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek. A szabadon beszerezhető gyógyszerek közül a betegek nehezen tudták beszerezni a Muconasalt, Nasivint, Hylakot és a Paralen kúpokat.

 

Októberben ez a válság még inkább elmélyült. Már az antibiotikumok, az allergia elleni gyógyszerek, a torokpasztillák és a gyermekeknek szánt ibuprofen szirupok is hiányoztak. A Szlovák Gyógyszerészeti Kamara vezetője, Ondrej Sukeľ a Štandardnak adott interjújában azt mondta, nem annyira feszült a helyzet, mert többnyire vény nélkül kapható gyógyszerekről van szó.

 

„A pótolhatatlan gyógyszerekből mindössze néhány hiányzik, míg a helyettesíthető gyógyszerekből néhány tucat. Ha öt gyártónk van, és közülük három hiányzik, nincs ok a pánikra”

 

– mondta Sukeľ.

 hirdetes_810x300  

 

Azt azonban elismerte, hogy probléma adódik, ha a vényköteles gyógyszerek hiányoznak, ugyanis nem mindegyik rendelkezik megfelelő, azonos összetételű helyettesítővel. A sötét forgatókönyvek most kezdenek valóra válni.

 

Fontos antibiotikum hiányzik

 

Szlovákia-szerte teljes hiányról számolnak be a patikák a Dalacinból, amelyet légúti-, ízületi-, csont-, fog- és tüdőfertőzések, valamint agyvelőgyulladás kezelésére is használnak – írja a Hospodárske noviny.

 

„Ami a Dalacint illeti, két erősségű van: 150-es és 300-as, amelyek jelenleg nem elérhetők. Ezért ezeket más antibiotikumokkal kell helyettesíteni“ – magyarázta Sukeľ, hozzátéve, hogy az orvosoknak egy bizonyos ideig nem szabadna Dalacint felírniuk, hogy a betegek így elkerüljék a felesleges komplikációkat.

 

Összehasonlításképpen, a cseh Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (SÚKL) rendelkezik egy listával a hiányzó gyógyszerekről, beleértve az arra vonatkozó információkat is, hogy várhatóan mikor lesznek újra elérhetők, és rendszeresen frissítik azt. Nyugati szomszédunk orvosai ezért közvetlenül a rendelkezésre álló gyógyszereket írják fel a pácienseknek. A szlovákiai orvosok azonban nem rendelkeznek ilyen áttekintéssel, ezért gyakran olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek régóta nem elérhetőek.

 

A problémát nem lehet olyan könnyen megoldani

 

A gyógyszerhiány okai különbözőek lehetnek. A termelési okok fontos szerepet játszanak – elégtelen kapacitások, változások a termelési folyamatokban vagy munkaerőhiány. A logisztika is kudarcot vallhat, mert az alapanyagok, köztük a hatóanyagok is késhetnek. A csomagolás azért fontos, mert Indiában és Kínában készülnek. Ha az ázsiai kikötők zárva vannak, akkor Európában hiányzik a csomagolás.

 

„Az okok között szerepelnek olyan rendkívüli helyzetek is, mint például a COVID-19 világjárvány vagy az ukrajnai katonai konfliktus, amelyek miatt megnövekedett az egyes gyógyszerek iránti keresletet, egyúttal korlátozták a gyógyszerek forgalmazását, valamint a betegszabadságok miatt kiesést is okoztak”

 

– közölte az Állami Gyóygszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL).

 

A kisebb gyógyszertárak bezárása fenyeget

 

A kamara elnöke szerint a hiányzó készítmények száma nőni fog. A növekvő energiaárak pedig a gyógyszertárak helyzetét is bonyolítják. „Ez jelentős hatással lesz ránk. Szabályozott árakkal dolgozunk, és ha az állam valamilyen módon nem emeli a vényköteles gyógyszerek szabályozott árait, akkor megnövekednek a költségek” – mondta Sukeľ a Hospodárske novinynek.

 

Szerinte az államnak a vényköteles gyógyszerek árának emelésével kellene orvosolnia a helyzetet.

 

„Hogy különösen a peremterületeken, a kisebb városokban, falvakban elsősorban szabályozott vényárakból élő gyógyszertárak fedezni tudják a növekvő költségeiket. Ellenkező esetben a falusi gyógyszertárak megszűnésének veszélye fenyeget“

 

– véli a gyógyszerészek vezetője.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!