Nyitókép: SITA

 

Országértékelő beszédet tartott a parlamentben Zuzana Čaputová. Az államfő mintegy félórás beszédében mindent kritikával illetett, ami az elmúlt egy évben az országban történt. Megoldást, jövőképet, hitet már kevésbé kínált.

 

Čaputová évértékelésében sorra vette a kormány válságkezeléseit, amelyek szerinte megkésettek és elégtelenek voltak. Konkrét példákat sorolt fel, illusztrálva, mennyire kilátástalan helyzetben vannak a társadalom egyes csoportjai. Mint mondta, főleg az egyedülálló idős emberek, illetve a 3 és többgyermekes családok.

 

Egyre több a szegény

 hirdetes_810x300  

 

Kiemelte, hogy 45 ezerrel nőtt a szegénységi küszöb alá került emberek száma, összesen már 660 ezer ilyen személy él az országban. Szólt a nők egyenlőtlen jövedelmezéséről, ami kevesebb fizetést kínál nekik, így a férfiakhoz képest a nyugdíjuk is átlagosan 100 euróval kevesebb.

 

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy nem szabad megengedni, hogy provizóriummal kezdjük a jövő évet. Ugyanakkor hiányzik számára a konszolidációs ambíció a büdzsé sarokszámaiból.

 

Vannak fekete bárány orvosok, de…

 

Elégedettségét fejezte ki a pedagógusbérek szeptemberi emelésével kapcsolatban. Annak már kevésbé örült, hogy ezt tüntetések útján tudták csak elérni. Az orvosszakszervezettel való vitasorozatról annyit mondott, nincs olyan ambíciója, hogy megértse, mi zajlott az egyeztetések során. Elmondta, hogy az orvosok között is vannak fekete bárányok, de nem szeretné, ha a társadalmat szembe fordítanák az orvosokkal. Maradt a rossz szájíz, hangzott el a részéről.

 

A liberális államfő az olyan klasszikus progresszív témát is kiemelte, mint a környezetvédelem fontossága. Szerinte kevés szó esik róla és hiba, hogy a politikai pártok nem helyeznek nagyobb hangsúlyt a környezetvédelmi témákra.

 

Kép forrása: reprofoto, TA3 live

 

Szlovákia a jó oldalon áll a háborúban

 

A háború kapcsán elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Szlovákia egységes az orosz-ukrán háborút illetően. Elítélte az orosz agressziót és támogatja Ukrajna területi egységének megvédését. Rámutatott arra, hogy milyen fontos Szlovákia NATO-tagsága ilyen időkben. Beszédében közvetve megdicsérte az OĽaNO liberális értékrendű védelmi miniszterét, Jaroslav Naďot is.

 

A kisebbségi kormányzás szerinte kimeríti a társadalmat. Neheztelt amiatt, hogy a kormánykoalícót alkotó pártok sokszor nagyobb ellenfelei voltak egymásnak, mint az ellenzék-kormány viszony. 1-2 mondattal szólt az ellenzékről is, mely szerinte a demokrácia alapértékeit támadja.

 

Védeni kell az igazságszolgáltatást

 

Čaputová kiemelte az igazságszolgáltatáson belül elindított megtisztulás és reformok végigvitelének szükségességét. Megengedhetetlen szerinte, hogy ügyészek, bírák rendőrségi védelemre szorulnak, mert veszélyeztetik őket.

 

A társadalomban uralkodó klímáról viszonylag hosszan beszélt. Az emberi agresszió és düh szinte tapintható, mondta. Megengedhetetlen azonban, hogy ennek következményei legyenek, mint a meggyilkolt két LGBTQ-s fiatal esetében. Úgy fogalmazott, hogy a valódi háború mellett hibrid háború is zajlik, ahol egyetlen lövés nélkül a gázcsapokkal, hírszerző szolgálatokkal, dezinformációval küzdenek és próbálják aláásni a demokráciát az országban. Mint mondta, sokan azt hiszik, hogy a dezinformáció a modern kor kelléke. Szerinte azonban minden eszközzel küzdeni kell ellene.

 

Dezinformációk és a közösségi média káros hatása

 

A határvédelem kapcsán üdvözölte, hogy közös uniós határvédelmi program készül a schengeni külső határok megvédése érdekében. Elégedettségének adott hangot amiatt, hogy a magyar-szerb határszakaszon szlovák határőrök is szolgálatot teljesítenek.

 

A szociális média káros hatása, a dezinformációk terjesztése szerinte komoly kihívást jelent az ország számára. A negatív következmények megállítása érdekében élni kell a rendelkezésre álló eszközökkel. Rámutatott, hogy nem vonja kétségbe az emberek frusztrációját, de megengedhetetlennek tartja a mások elleni agressziót. „A gyűlöletnek következményei vannak. Két személy meghalt” – jelentette ki.

 

Végül a parlamenti viszonyok kritizálása került sorra. Elhangzott, hogy még soha nem volt ilyen káosz a törvényalkotásban, gyakori törvénymódosítások terén, és az embereknek a politikai vezetés iránti bizalma is nagyon alacsony.

 

Zuzana Čaputová államfő évértékelő beszéde végén összefogásra szólította fel az embereket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!