Nyitókép: SITA

 

A Pozsonyi V. Járásbíróság felmentette Filip Rybanič korábbi képviselői asszisztenst a Robert Kaliňák volt belügyminiszter bankszámlájához való jogosulatlan hozzáférés ügyében. Mint Iveta Willantová bíró elmondta, a döntés oka, hogy a cselekmény a vádiratban meghatározottak szerint nem bizonyul bűncselekménynek. A döntés nem jogerős, az ügyész fenntartotta a jogot a törvényes határidőn belüli fellebbezésre.

 

Az ügyben már jogerősen elítélt Filip Rybanič így ismét sikerrel járt a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságához benyújtott fellebbezéssel. Konkrétan idén márciusban a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a Pozsonyi Kerületi Bíróság 2020-tól hatályos elmarasztaló ítéletét a fellebbezési indokok teljesítése, konkrétan a védelemhez való jog megsértése, valamint a téves jogi értékelés miatt. Ezt követően visszaküldte az ügyet a Pozsonyi Kerületi Bíróságra újbóli döntés céljából. Az ügy ezt követően a kerületi bíróságról visszakerült a járásbíróságra.

 

 hirdetes_810x300  

Jozef Rajtár (SaS) korábbi parlamenti képviselő asszisztense 2020 szeptemberében felfüggesztett szabadságvesztést kapott Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminiszter bankszámlájára való betekintés miatt. Erről a Pozsonyi Kerületi Bíróság, és három év börtönbüntetést szabott ki Rybaničre, egy év felfüggesztéssel.

 

Ezzel egy időben Rybaničnak saját elemzést kellett írnia a banktitokra vonatkozó szlovák jogszabályokról. Emellett három évre eltiltották a banktitok tiszteletben tartásával járó munkavégzéstől. A Pozsonyi Kerületi Bíróság eredeti, 2019. évi ítéletét a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte az alperes 2020. januári fellebbezése után.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!