Nyitókép: MV SR

 

Az önkormányzatokba vetett bizalom stabil, a szlovákiai polgárok többsége elégedett az önkormányzati választások eredményeivel – derült ki a Hogy vagy, Szlovákia? felmérésből, amely szerint a válaszadók 58,3 százaléka elégedett, 27,8 százaléka pedig elégedetlen. Az adatgyűjtés november 4. és 12. között zajlott 1000 fős mintán.

 

„Még a politikai pártok legelégedetlenebb támogatói (a Smer-SD és a Republika szavazói) között sem az elégedetlenek dominálnak számottevően, az elégedettek és az elégedetlenek aránya megközelítőleg egyenlő”

 

– magyarázta Robert Klobucký, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa.

 

 hirdetes_300x300  

Kiemelte, hogy ebből a szempontból az önkormányzati választás a demokrácia sikere, és nem járul hozzá a társadalom jelentős megosztásához.

 

A választók több mint fele (55,6 százalék) már több mint egy hónappal a választások előtt döntött arról, hogy kire fog szavazni az önkormányzati választáson. Több mint egy hónappal a választások előtt a választók 39,6 százaléka döntött arról, hogy melyik megyeelnök-jelöltet fogja támogatni.

 

A nők később döntöttek arról, hogy melyik jelöltre szavaznak az önkormányzati választáson és a megyei választáson, mint a férfiak.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a szlovákiai polgárok az önkormányzatokat tartják az egyik legmegbízhatóbb szervezetnek Szlovákiában. A válaszadók 35,7 százaléka bízik bennük. Csak a munkáltatók rendelkeznek nagyobb bizalommal, bennük a válaszadók 40,3 százaléka bízik. A megbízhatósági rangsorban az önkormányzatok után a szlovák állami vállalatok (30,9 százalék), az elnök (25 százalék) és a nonprofit szervezetek (22,1 százalék) következnek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!