Gyimesi–Szövetség versenyfutás kezdődött a kisebbségi törvényért - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Belföld

Gyimesi–Szövetség versenyfutás kezdődött a kisebbségi törvényért

Kényelmes helyzetbe kerülhet a felvidéki magyarság, legalábbis formálisan.

Nyitókép: Somogyi Tibor

 

Kényelmes helyzetbe kerülhet a felvidéki magyarság, legalábbis elvileg. Az a helyzet állt elő ugyanis, hogy parlamenten belül és parlamenten kívül is ugyanazt a témát vette kézbe a magyar érdekképviselet.

 

Ez pedig a kisebbségi törvény, mely jogszabály miután nem került elfogadásra az MKP, illetve Most-Híd kormányzati érájának idejébe, hiányzik a jelenlegi kormány jogalkotási tervezetéből is. Pedig a kormányprogram tartalmazza azt.

 

A témában a napokban Gyimesi György és a Szövetség-Aliancia politikusai is megszólaltak. Ez utóbbi párt tegnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy saját törvényjavaslatot dolgoz ki a kisebbségek jogállásáról, melyet köztivára bocsátanak.

SJE Nyílt nap

 

Az a helyzet állt tehát elő, hogy az MKP és a Most-Híd éra kormányzati és parlamenti idejében ugyan nem került napirendre a téma, most, parlamenten kívül mégis úgy döntöttek, hogy erőfeszítéseket tesznek a kérdésben.

 

A kisebbségi törvény ideális esetben többek között a magyar nyelvhasználatot kezelné, egy új kisebbségi hivatalt hozna létre, és kisebbségi önkormányzatok létrehozását is segíthetné.

 

Gyimesi György, aki a kormánykoalíció legerősebb pártja, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjeként a magyar ügyeket viszi a törvényhozásban, szintén, még a Szövetség sajtótájékoztatóját megelőzően szólalt meg a kérdésben. A Körkép.sk megkeresésére elmondta, hogy a hétfői Koalíciós Tanács ülésén kézbe vette a témát.

 

Ott ugyanis Gyimesi unszolására egy munkacsoport létrehozásáról döntöttek, mely a jövő héten kezdi meg munkáját.

 

Gyimesi György a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy december 5-én találkozik Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, a munkacsoport pedig szintén ezen a napon, a délutáni órákban kezdi meg munkáját.

 

„Sajnálom, hogy az MKP nyolc, a Most-Híd pedig hat év alatt sem talált időt arra, hogy benyújtson egy ilyen törvényt.“

 

A kisebbségekkel kapcsolatos jogszabállyal tehát immár a Szövetség-Aliancia és Gyimesi György is foglalkozik. Meglátjuk, milyen eredménnyel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket