Gyimesi a TA3-ban: Az SaS az embereknek szánt eurómilliárdokat sajnálja - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Belföld

Gyimesi a TA3-ban: Az SaS az embereknek szánt eurómilliárdokat sajnálja

A műsorban a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány témája is felmerült.

Nyitókép: TA3, reprofoto

 

Gyimesi György (OĽaNO) mellett Marián Viskupič (SaS) és Ladislav Kamenický (Smer) volt a TA3 vasárnapi Politikában című vitaműsorának vendége.

 

A kormánykoalíciós képviselő az orvosszakszervezettel való bérmegállapodás margójára elmondta, hogy Heger kormányfő vezetésével megtették azt, amit korábban a smeres kormányok alatt soha.

 

„Míg Pellegrini a kórházak penészes falait fotózta, addig mi annyi pénzt adtunk az egészségügyi dolgozóknak, amennyit az elődök soha,“ érvelt Gyimesi, aki elismerte, hogy más szakmákkal szemben nem a legkorrektebb, hogy az orvosok fizetésemelése lett kiugróan magas szinten kezelve.

SJE Nyílt nap

 

„Amikor a Smer kormányzása alatt a Penta 400 millió eurót lopott ki az egészségügyből és túlárazott CT-berendezéseket vásároltak, az orvosok valahogy nem akarták eldobni a köpenyüket“

 

– mutatott rá Gyimesi.

 

 

Kamenický elismerte, hogy az egészségügy nem egyszerű ágazat, mivel rengeteg összefonódás, kapcsolati rendszer terheli.

 

Marián Viskupič azt nehezményezte, hogy nem rendszerszintű megoldás született, és a kórházak adósságtól való megszabadítása is ad hoc módon zajlik, ahol azok járnak jól, akik felelőtlenül gazdálkodnak.

 

Gyimesi: Amit a Smer ellopott, mi az embereknél hagyjuk

 

Gyimesi hangsúlyozta, hogy a Smer ideje alatt a pénzeket ellopták, oligarchák zsebeiben landolt, vagy Dubajba, Belize-be vitték ki őket, most azonban az embereknél marad. Elismerte, hogy a jelenlegi kormány harcol a Penta ellen, mely pénzügyi csoport a Covid-időszak alatt is eurótízmilliókat vont ki nyereségként a rendszerből.

 

Viskupič ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy fenn kell tartani a konkurens környezetet az egészségbiztosítók piacán.

 

A vitaműsor hangsúlyos témaköre volt a jövő évi állami költségvetés elfogadása ás annak sarokkövei. Az egyik ilyen sarokkő a gasztro ágazaton belüli 3 hónapos áfacsökkentés.

 

Gyimesi: Ha a gasztro bizonyít, maradhat az alacsonyabb ÁFA

 

A két ellenzéki vitapartner a döntéssel kapcsolatban azt kritizálta, hogy miért csak három hónapra lesz alacsonyabb az áfa, amikor a bevételt tekintve a három hónapból január és február az év két leggyengébb hónapja.

 

Gyimesi erre azt válaszolta, hogy a vendéglátó-iparban a legnagyobb mértékű a feketézés, és először meg kell várni, hogy három hónap tapasztalatai alapján mennyire vallják be a tulajdonosok a valós forgalmakat.

 

Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét sem, hogy meghosszabbítsák az alacsonyabb áfa időszakának érvényességét.

 

Gyimesi hangsúlyozta azt is, hogy a sípályáknak szánt áfacsökkentés nemcsak a Boris Kollár házelnök tulajdonában levő dóvali sípályának kedvez, hanem további 1200 sportközpont, tornaterem bűtésének is, ahová a téli hónapokban az emberek sportolni járnak.

 

 

Viskupič megjegyzésére, hogy az állami családtámogatás az adóbónuszt érintően csak a szülők 24 százalékának jelent valódi segítséget, mert nekik van kiskorú gyermekük, Gyimesi felsorolta, hogy a magasabb árakból beérkező mintegy 12 milliárd eurónyi állami pluszbevételből ki milyen összegben részesül:

 

1,2 milliárd euró a családtámogatásra (200 euró havonta minden gyermeknek)

 

1,1 milliárd euró a nyugdíjasoknak (a 11,8 százalékos nyugdíjemelés minden idők legnagyobb nyugdíjemelése lesz)

 

200 millió euró a nyugdíjasoknak az ún. szülői bónuszért

 

1 milliárd euró – az ország történetének legnagyobb béremelése a tanárok, valamint az állami és közszféra alkalmazottai számára

 

500 millió euró az orvosok fizetésemelésére

 

3,5 milliárd euró a háztartások energiakiadásainak támogatására.

 

Gyimesi szerint a megyék érdekszövetsége, az SK8, így az önkormányzatok is támogatják az állami költségvetés tervezetét.

 

Fontos, hogy átmenjen a költségvetés

 

Azért jöttem a politikába, hogy minden körülmények között a nép oldalán álljak. Ha átmegy a költségvetés, oda tudjuk adni a segítséget az embereknek és a cégeknek. Számomra ez a fontos, és teljesen mindegy, hogy kinek a segítségével tudjuk ezt megszavazni,

 

mondta Gyimesi.

 

A műsorban a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány témája is felmerült, melyet az SaS nyújtott be. Gyimesi szerint itt is megmutatkozott, hogy az államfő és a progresszívok között puccs készül a kormány megbuktatására, hogy választások nélkül tudjanak új minisztereket kinevezni szakértői kormányzat indokával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. dec. 04. 15:48

megértem Gyimesit mert ha a Matovič Kollár kormányzati duo megbukik amely az oeszágot 50 évre el akarja adosítani és ha elore hozott választások lesznek akkor neki a havi 5000 euros fizetése is eltunik mert a kovetkezo ciklusban egész biztos hogy nem lesz a parlamentben vagy ha megbukik a jovo héten a kormány és ha Jaroslav Nad miniszter visszamegy a parlamentbe akinek a helyén csak mint helyettes van akkor is távoznia kell neki.A 2023as évi koltségvetési javaslat egy katasztrofa lenne ha átmenne.Inkább legyen provizorium helytte mert az nem fog annyit ártani.

Petike
2022. dec. 04. 15:51

ja és az a nagy hazugság hogy 200 euro nem fog járni minden gyereknek az messze nem igaz mert ez csak a 6 és 15 év kozi gyerekeknek jár és csak akkor ha egyik szulo dolgozik sajnos sok szulo nem fog kapni 200 eurot csak a 60 eurot mint családi potlékot de adobonuszt ami 140 euro NEM.

Nooormális?
2022. dec. 05. 11:49

Remélem te önszántadból a piaci árat fogod fizetni az energiáért. Ha már akkora a pofád te szerencsétlen!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket