Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta a kísérleti szerződéseket a BWSG és a Kooperatíva befektetőkkel kilencezer bérlakás biztosítására mintegy 1,5 milliárd euró értékben. Erről a kormányülésen tartott közös sajtótájékoztatón Boris Kollár (Sme rodina) házelnök tájékoztatott.

 

„Ügynökséget kellett létrehozni, befektetőket találni, és ilyen szerződést kellett kötni velük“

 

– magyarázta Kollár a vonatkozó jogszabály elfogadása utáni kormányzati eljárást.

 

 hirdetes_810x300  

A parlament elnöke szerint az ingatlanárak és a jelzáloghitelek kamatai miatt jelenleg még fontosabb a bérlakás lehetősége, mint az elmúlt időszakban.

 

Štefan Holý (Sme rodina) jogalkotásért felelős miniszterelnök-helyettes emlékeztetett, hogy az ilyen típusú lakásépítés nem terheli az állami költségvetést, és az állam kizárólag szabályozóként jár el.

 

Holý szerint kísérleti szerződésekről van szó, amelyeket január végén, február elején újabbak követnek majd. Hozzátette: karácsonyig el kell indítani egy honlapot, amelyen az érdeklődők megtudhatják, megfelelnek-e a bérlakás kiutalásának feltételeinek. Minden kerület és mind a négy lakástípus esetében eltérő feltételeket határoztak meg.

 

A bérlakásokat élethosszig tartó lakhatásra szánják, és az első öt év után a határozott idejű bérleti szerződést határozatlan időre kell módosítani.

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális- és családügyi miniszter szerint a szociális szempontot is beépítették a bérlőválasztás szempontjai közé, hogy a családok egy-egy kategóriája ne essen ki a szórásból. Ezzel egyidejűleg a lakások egy részét kiválasztott csoportok, például tanárok számára tartják fenn.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!