Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Markíza televízió részére készített friss Focus-felmérés szerint továbbra is a baloldal vezeti a népszerűségi listát, ám ismét parlamentbe mérte az ügynökség a Szövetség-Alianciát – 5,1 százalékkal. Az SaS hanyatlása továbbra is kitart. A Focus szerint ha most lennének a választások, kilencpárti parlament alakulna.

 

A harmadik helyen továbbra is a progresszívok állnak, az SaS pedig most már az 5. helyre csúszott vissza – a Republika is megelőzi őket.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, továbbra is annyira vegyes a mezőny, hogy a Focus által felvázolt erőviszonyok között nem nagyon van esély hárompárti kormányzótöbbségre.

 hirdetes_810x300  

 

A HLAS-Smer-Sme rodina koalíciónak csak 74 mandátuma lenne. Egy erősen valószerűtlen HLAS-Smer-Republika formációnak is csak 75 képviselő jutna. Mivel a liberálisok elvileg a Smerrel nem közösködnének, a HLAS-PS-SaS formációnak csak 65 mandátuma lenne – egykor pedig így képzelték el a liberális véleményvezérek az új kormányt.

 

A helyzet tehát négypárti koalícióért kiált. A HLAS-Smer-Sme rodina mellett elvileg egy Republika, egy KDH, vagy egy Szövetség-Aliancia is elférne. Egy ilyen formáció azonban iszonyatos külföldi és mediális nyomás alatt lenne.

 

A HLAS-PS-SaS mellé ráadásul nem elég csak a KDH vagy a Szövetség-Aliancia, legalább az OĽANO-ra lenne szükség – amire jelenleg csak matematikai esély van.

 

Itt érdemes felívni azonban a figyelmet, hogy legalább egy, de inkább kettő jobbközép, vagy magát konzervatívnak valló, de valójában atlantisa-liberális irányultságú párt is születőben van. Az egyik Mikuláš Dzurinda volt szlovák kormányfő körül épül ki éppen, a másik Lucia Ďuriš Nicholsonová körül – persze az sem kizárt, hogy a két vonal valójában egyetlen pártról szól. Ez viszont arra utal, hogy az OĽANO után maradt űr a politikai spektrum jobbközép részén nem marad betöltetlen, így a jövőben az erőviszonyok átalakulása sem kizárt. A koalíciós összetételre vonatkozó számítások így jelenleg lényegében értelmetlenek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!