Nyitókép: TASR

 

A helyzet jelenleg úgy fest, hogy a parlamentben összegyűlik a 76 szavazat Eduard Heger (OĽANO) kormányának megbuktatására – közölte Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke és Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője. Kijelentéseikből az is következik, hogy a kormány sorsáról szóló keddi (december 13-i) szavazáson a koalíció elhagyhatja a tárgyalótermet.

 

„Jelenleg úgy néz ki, hogy a kormány bukni fog, és ez Tomáš Valášek (független) és Martin Borguľa (Sme rodina) szavazatán fog múlni”

 

– jelentette ki Šeliga. Mint mondta, nincs tudomása arról, hogy visszahívják Roman Mikulec (OĽANO) belügyminisztert annak érdekében, hogy Borguľa támogassa a kormányt. Hozzátette: a kabinet sorsáról szóló szavazás időpontja valószínűleg nem fog módosulni.

 

 hirdetes_810x300  

„A koalíció kész lett volna erre, de az SaS határozottan visszautasította. Ők nem is akarnak semmit megbeszélni, csak meg akarják buktatni a kormányt“

 

– mutatott rá.

 

Šeliga szerint a viták jelenleg nem erről a koalícióról folynak, hanem arról, hogy mi következik majd a kormány bukása után. Mint mondta, az SaS elképzelései az ügyvivő kormányról vagy az új kabinetről szertefoszlottak.

 

„Ez azt jelenti, hogy valószínűleg előrehozott választások lesznek“

 

– tette hozzá.

 

Aláhúzta: a kormány bukása mellett szavazni kész képviselőknek el kell dönteniük, hogy megéri-e megismételni a Radičová-kormány forgatókönyvét.

 

A koalíciós tanácson Šeliga szerint arról fognak beszélni, hogy a kormány képviselői valószínűleg nem vesznek részt a holnapi szavazáson.

 

„Hadd lássa egész Szlovákia, ki buktatta meg a kormányt”

 

– pontosította, hozzátéve, hogy a kormány bukására szavazni kész képviselők is hadd lássák, kivel fogják ezt megtenni.

 

Ebben az eljárásban Pčolinský sem lát problémát.

 

„Aki a kormány bukására akar szavazni, az legyen ott a plénumban, aki meg nem akar, az nem lesz ott”

 

– fogalmazott.

 

Ami Borguľát illeti, Pčolinský szerint viszonylag független, és amennyire tudja, az álláspontja érvényes. A képviselő korábban bejelentette, hogy támogatni fogja a kormány bukását Mikulec sikertelen visszahívása miatt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!