Nyitókép: SITA

 

A parlament ma az utolsó pillanatban elhalasztotta a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást.

 

77 képviselő végül úgy döntött, hogy ad még arra két napot a jelenlegi kormánynak.

 

 

 hirdetes_400x285  

Mi zajlik a háttérben?

 

A sokatmondó az volt, hogy az OĽaNO frakcióvezetőjének, Michal Šipošnak melyik javaslatára bólintottak rá 77-en.

 

Šipoš azzal indokolta a szavazás csütörtökre halasztását, hogy időre van szükségük a kialakult krízis megoldására, beleértve a választások lehetőségét. És pont ez az, ami végül valamiféle kompromisszumos megoldást jelenthet a kialakult helyzetből.

 

A Heger-Matovič duó valószínűleg beláthatta, hogy a kisebbségi kormány már nem tudja kihúzni 2024 februárjáig, azaz a rendes választásokig. Így ma már arról megy az egyezkedés, hogy ha már mindenképp előrehozott választásokra van szükség, akkor az legalább minél később, és irányított legyen.

 

Erre még van többség a parlamentben, de a Heger (pontosabban Matovič) melletti bizalmi szavazásra már nincs.

 

Ha megnézzük, kik szavaztak a szavazás csütörtökre való halasztására, olyan neveket találunk, mint Taraba, Čepček, Kuffa…Ők azok, akik korábban már kijelentették, hogy hajlandóak a Heger-kormányt megtámogatni, de csak akkor, ha megegyezés születik az előrehozott választásokról.

 

A csütörtökig nyert idő vélhetően ezt a célt szolgálja. Különben már ma bukhatott volna Eduard Heger kormányfő.

 

Kinek jók az előrehozott választások?

 

A jelenlegi parlamenti sakkjátszma elsősorban a Smernek, a Hlasnak és a Republikának kedvez. Azaz az ellenzéknek.

 

Akiknek nem kedvez, az a kormánykoalíció mellett az SaS. Sulíkék ugyanis egyre inkább a hasznos hülyék kategóriájába kerülnek. Ők azok, akik legfeljebb már csak arra lehetnek jók, hogy megbuktassák a harmadik kormányt is, melyben részt vettek. De egy, a progresszív államfő által kinevezett szakértői kormány létrehozására már egyre kevesebb esély mutatkozik.

 

Az SaS így ha el is végzi a piszkos munkát és lerövidíti a jelenlegi kormány mandátumát, az sem biztos, hogy bejut a következő parlamentbe.

 

Tarabáék a mérleg nyelve

 

Hogy a parlamentben kilóra veszik a képviselőket, az több mint valószínű. Az egyik, akivel szemben az ilyen gyanú felmerült, a Sme rodinából frissen kilépett Ján Krošlák, aki úgy váltogatja a nézeteit, ahogy azt az adott szponzor érdekei megkövetelik.

 

Te hogy szavaznál az Eduard Heger kormányfővel szembeni bizalmi szavazáson?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Martin Borguľa szintén a fekete bárányok egyike, akivel szemben több rendőrségi vizsgálat is zajlik, így ő egyenesen a rendőrséget is felügyelő Roman Mikulec belügyminiszter fejét követeli annak érdekében, hogy Hegert megtámogassa.

 

Ad abszurdum

 

Csütörtökön tehát eldől, hogy marad-e a Heger kormány, és ha igen, meddig. Ha fogadni kellene, jelenleg az előrehozott választások lehetőségére adnák a legkisebb nyereményszorzót. De könnyen lehet, hogy még ahhoz is be fog kelleni áldozni 1-2 minisztert a kormányból.

 

Az előrehozott választások vagy április-május tájékán, vagy szeptemberben lehetnének. Mert hogy áldozatok nélkül kihúzza a jelenlegi kabinet, annak esélye szinte elenyésző.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.