Nyitókép: SITA

 

Az első hírek szerint tegnap reggel a szavazás előtt még egy szavazaton állt vagy bukott a kormány sorsa. Ennyi hiányzott az ellenzéknek ahhoz, hogy leváltsa a kormányt. Később a parlamenti folyosókon megvásárolt képviselőkről lehetett hallani, majd Gyimesi György, a legerősebb kormánypárt magyar nemzetiségű képviselője azt posztolta ki közösségi oldalára, hogy vége. Azaz bukik a kormány. Délelőtti megnyilvánulásaikban ezt sugallták a kormánykoalíció további politikusai is.

 

A kormány lehetséges bukásával kapcsolatban a Körkép.sk Gyimesi Györgyöt kérdezte.

 

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt: Heger egyelőre megúszta. Mit jelent a csütörtökre halasztott bizalmi szavazás?

 

Mi jelentett pálfordulást? Mitől vált akkor nyilvánvalóvá, hogy a Heger-kormány akár bukhat is?

 

A fordulatot az jelentette, hogy Krošlák és Borguľa képviselők kiléptek a Sme rodina frakciójából, ami egyértelmű elköteleződést jelzett a Heger-kormánnyal szemben.

 

A szavazást 11 órára tervezték, de helyette 30 perces parlamenti egyeztetés következett. Mi történt ekkor?

 

Mérlegelni kellett, hogy miként lehet felelős politikusként az ország sorsát is figyelembe venni, hiszen sokan itt székekért harcolnak, sokan csak az önös érdekeiket veszik figyelembe, és az, hogy miként tud működni egy válságidőszakban a kormány, mintha nem is lenne téma. De hát ez nem számháború a játszótéren.

 

Kormányagónia – Csütörtökön szavazás, nem kizárt, hogy Matovič lemond, de Sulíkéknak ennyi már nem elég

 

Létfontosságú, hogy milyen körülményeket teremtünk az embereknek – akár fél évre, akár másfél évre, de azt mindenképpen felelősen kell megtenni. Az ülésen is ennek a mikéntjén dolgoztunk, majd a későbbi procedurális javaslatról kértük kollégáink véleményét.

 

Az OĽaNO frakcióvezetőjének kérésére végül csütörtökre halasztották Eduard Hegerről és annak kormányáról szóló bizalmi szavazást. Mi ennek az értelme?

 

Két nap időt nyertünk annak érdekében, hogy a helyzet megoldásáról tárgyaljunk. Beleértve az előrehozott választások lehetőségét is. Michal Šipoš frakcióvezetőnk procedurális javaslatát, hogy csütörtökre halasszuk a szavazást, 77-en támogatták.

 

Te hogy szavaznál az Eduard Heger kormányfővel szembeni bizalmi szavazáson?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Köztük a Hegert csak az előrehozott választások árán támogató független képviselők, Taraba és társai is. Ez azt jelenti, hogy előrehozott választások lesznek?

 

Nem zárom ki akár annak lehetőséget sem. Ugyanakkor az ország iránt érzett felelősségünk továbbra is meghatároz. A kormány működik. Egymás után fogadjuk el az emberek megsegítését biztosító intézkedéseket.

 

Önök tegnap este frakcióülést tartottak. Mire jutottak? Mennyire egységes az OĽaNO parlamenti klubja?

 

Parázs diskurzus zajlott a zárt ajtók mögött. Javarészt értékrendbeli, ideológiai, világnézeti problémákat oldottunk.

 

Ján Budaj liberális környezetvédelmi miniszter és 12-13 fős képviselői csoportjával volt a konfliktus?

 

Illetlenség lenne a háta mögött erre válaszolni. Szemtől szemben intézem az ilyen dolgokat, nem a sajtón keresztül. Annyit fűznék hozzá, hogy a jellem ütközött. Válsághelyzetben nincs helye ideologizálásnak. Az embereknek megélhetésre és nem magasröptű elvi állásfoglalásokra van szükségük. Azzal még soha senkinek nem sikerült jóllaknia.

 

A liberális politikai álomvilág nem szokott a számonkéréshez, a felelős kormányzáshoz. A szivárvány csak a vihar után esztétikum, de viharban szivárvánnyal áltatni az embereket olyan, mintha azt magyaráznám, hogyan lehet tűzifa nélkül fűteni a kandallóban.

 

Gyimesi György. Kép forrása: Archív

 

Térjünk vissza az előrehozott parlamenti választás lehetőségére. Mikorra várható?

 

Ha tippelnem kellene erről az opcióról, azt mondanám, hogy 2023 júniusa vagy akár ősze a legvalószínűbb időpont. De erre még a fogadóirodáknál nem találtam szorzót.

 

És ki irányítaná addig az országot?

 

Több törvény adta lehetőség is van erre vonatkozóan, melyben az államfőnek nagy szava van.

 

Ön lát esélyt arra, hogy a Heger-kormány helyett egy, az államfő által összeállított és kinevezett ügyvivő kormánya legyen addig Szlovákiának?

 

Személy szerint helytelennek tartanám, ha a választásokon legitimitást nem szerzett politikusok kezébe adnánk az ország irányítását. Azt gondolom, hogy a Heger-kormánynak mindenképp lehetőséget kell adni arra, hogy a választásokig – legyenek azok bármikor is – vezesse az országot.

 

Poslanec NR SR za hnutie Obyèajní ¾udia a nezávislé osobnosti György Gyimesi poèas rokovania 75. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 8. november 2022. Foto: SITA/Branislav Bibel

 

Tegnap az Alkotmánybíróság megerősítette az elnök asszony érvelését a családtámogatási törvénnyel kapcsolatban. Jelent ez bármilyen veszélyt a tervezett családtámogatásra?

 

Az általunk beterjesztett törvény már eleve számolt ezekkel az aggályokkal, így egy olyan törvényt fogadtunk el, amely már mellőzi a jogi akadályokat. Ezt a nyári juttatások körüli jogi ellenvetéseknek tudjuk tulajdonítani, ami most csengett le az bíróság állásfoglalása által. Vannak, akiknek az a munkamódszerük, hogy mutassuk meg, hogyan nem lehet, és van, aki arra fókuszál, hogy hogyan lehet. A családok számíthatnak ránk!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.