Nyitókép: sita

 

Csütörtök késő délután szavaz a parlament a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítványról. Amennyiben bukik a Heger-kormány és előrehozott választásokra kerül sor, úgy a pártok egy szeptemberi dátummal járnának jobban.

 

A politikai pártok pénzt kapnak az államtól a választási eredmények alapján, amelyet az egész választási ciklus ideje alatt kapnak meg. Amennyiben még tavasszal sor kerülne az előrehozott választásokra, úgy akár több millió eurótól is eleshetnek egyes pártok.

 

Az RTVS cikke szerint 2020 és 2024 között nagyjából 80 millió euró kerül szétosztásra a választásokon résztvevő pártok között. Az állam fokozatosan fizeti ki a pénzt a pártoknak, így ha csak ősszel járulnánk urnákhoz, akkor több pénzből tudnának gazdálkodni a kampány idején.

 

 hirdetes_810x300  

Ellenben az újonnan létrejött pártoknak inkább a korábbi időpont felelne meg, mivel ők korábban juthatnának pénzhez az államtól egy jó választási eredmény esetén. 2023-ban még nagyjából 11,7 millió euró kerül egyébként szétosztásra az előző választások eredményei alapján.

 

A legtöbb pénzt, mint a választások győztese, az OĽaNO kapja, több mint 3 millió eurót. A Smer-SD 2,5 milliót, a Sme rodina és az ĽSNS 1,2 millió euró körül. Azonban ha lerövidül a választási ciklus, ezek az összegek is rövidülnek.

 

„Abban az esetben, ha például 2023. március 1-jén lennének a választások, minden politikai pártnak csak a tevékenységi hozzájárulás neki járó részének két tizenkettedét (értsd két hónapnyi részt – a szerk. megj.) fizetnék ki”

 

közölte a kérdéssel kapcsolatban a pénzügyminisztérium.

 

A Transparency International Slovensko képviselőjének, Ján Ivančíknak a közlése szerint nagyon nehéz ellenőrizni, hogy miként használják fel a pártok az államtól kapott pénzt, mivel nem vonatkoznak rájuk ugyanazok a szabályok, mint a politikai kampány esetén. A pártok ezzel kapcsolatban csak éves jelentést tesznek közzé.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO pártelnöke csütörtökön délelőtt bejelentette, hogy kész lemondani a kormányban betöltött pozíciójáról, amennyiben az SaS visszavonja a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, és támogatja a kormány által beterjesztett költségvetés-javaslatot teljes terjedelmében, változtatás nélkül.
Eduard Heger ezt követően mintegy másfél órás megbeszélésen vett részt az SaS képviselőivel Richard Sulík pozsonyi lakásában. Az SaS sajtótájékoztatón készül beszámolni arról, hogy mit lépnek a továbbiakban.
A kormány elleni bizalmatlansági indítványról a tervek szerint csütörtök délután 17 órakor szavaz a parlament.

 

Bizalmatlansági indítvány – Itt a fordulat: Igor Matovič távozik. Az OĽANO aranyhidat épít az SaS-nek?

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!